Az eddigi leghidegebb téli hétvége jöhet - figyeljenek a vízmérőkre is!

Az előrejelzések szerint dermesztő hidegre kell számítani a hétvégén, extrém fagyosak lesznek az éjszakák. A szeles, hó nélküli hideg időjárás a vízmérőkre, fagynak kitett vezetékekre is nagyobb kockázatot jelent: elég egy félrecsúszott aknafedlap, egy törött pinceablak és elfagy a vízmérő, ami után akár több száz köbméternyi víz is elfolyhat. Vagy víz nélkül marad a ház.

A tapasztalatok alapján a legtöbben általában időben gondoskodnak a fagy elleni óvintézkedésekről: idén is sok aknafedlapot burkol kívülről pokróc, belülről hungarocell lap; gyakoriak a textíliával és fóliával „felöltöztetett" darucsövek, a házigazdák többnyire víztelenítették már a kerti csapokat is.
Tavaly kevés problémát okozott a tél Pécsett, de amikor igazán kemény a hideg, jelentősen megnő a tönkrement vízmérők, elfagyott vezeték és emiatt akár napokra víz nélkül maradt családok száma: 2012 februárjában például 130 mérő hibásodott meg Pécsett.

A több tízezer forintos többletterhet okozó hibák megelőzhetőek. A fagy elleni védekezésről (csakúgy, mint a mérőhely megközelítésének biztosításáról) az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia.

Éppen ezért figyeljünk a fagynak kitett vezetékszakaszokra, tűzfalban vagy falon kívül futó csövekre. Ha nem tudjuk megfelelően szigetelni, biztosítsuk a víz áramlását, éjszaka hagyjuk kicsit folyni a vizet, vagy időnként nyissuk meg a csapot!
A kerti csapok víztelenítése után a mérőben marad víz, ezért szigeteljük! Ugyancsak védjük, ha nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben van a vízmérő: tekerjük be nem nedvszívó anyaggal vagy borítsunk rá egy lefelé fordított papírdobozt. Fontos, hogy ne legyen rés az aknafedélnél, amin keresztül kihűlhet.

Ha megtörtént a baj, elfagyott a mérő, hívjuk a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon, ahol a szakemberek tájékoztatást adnak a szükséges teendőkről.
A kisebb jégdugók (ha pl. nem repedt még meg a mérő üvege) körültekintően eljárva, lassan, fokozatos melegítéssel házilag is orvosolhatóak, de semmiképpen ne próbálkozzunk nyílt lánggal, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, műanyagcsövet.

Részletes tájékoztatónk hasznos tanácsokat tartalmaz az óvintézkedésekről.

2017. január 6.