Szennyvíztisztító telep fejlesztéseKözérdekű közlemények, hírekHírforrásMunkálatok térképenJó tudniSajtószobaPályázatokLakossági ügyfeleknek

A víz világnapján kelt életre a pécsi csatornaszörny

 

Veszedelmes fenevaddal bővült március 22-én a Pécsi Állatkert gyűjteménye: a világszerte honos szennyeződésfélék családjába tartozó közönséges csatornaszörnyek egy példánya érkezett a Mecsek lábához. A formabontó installációt a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. társadalmi szemléletformáló kampánya keretében helyezte el a Zoo-ban, nem megszokott módon irányítva a figyelmet a szennyvízszolgáltatás felelős igénybevételére.

Pecsi_csatornaszorny_03.jpg

A csatornaszörny figurája valós előzményeken alapul: 2018 nyarán óriási, egy tonnás csatornahulladék tömítette el a pécsi szennyvíztisztító telep fogadóaknáját, súlyos üzemzavarral fenyegetve. A szakemberek másfél napig küzdöttek az összetömörült dugóval a nehezen hozzáférhető helyen, végül szigonyokkal és daruval emelték ki a szörnyet a rendszerből.

A nem megfelelő csatornahasználat következményei napi szinten jelentkeznek Pécsen és környékén: 2021-ben több mint 500 dugulást, csatornahibát hárítottak el a TETTYE FORRÁSHÁZ szakemberei (a megelőzésként végzett 86 ezer méternyi szennyvízvezeték tisztításán és a csaknem 2000 ütemezett karbantartáson felül.)

Honnan ered a csatornaszörny? 

A fogyasztói szokások átalakulásával az elmúlt években megváltozott a szennyvíz összetétele. A legnagyobb gondot a konyhai zsiradék mellett a nedves törlőkendők jelentik, amelyeket – a „lebomló" feliratot olvasva a csomagoláson – sokan a vécébe dobnak használat után. A törlők azonban nem töltenek a lebomláshoz szükséges hosszú hónapokat a hálózatban; a zsíros szennyeződéseket magukba szívva, gombócba állva olyan csomópontokhoz sodródnak, ahol könnyen eltömődést okoznak.

Pecsi_csatornaszorny_05.jpg

A csatornaszörnyek (lásd még: zsírhegyek, zsírkígyók) a nagyvárosi szennyvízhálózatok mélyén tanyázó, eseteként onnan előtörő teremtmények, amelyek a helytelen etetés következtében nagyra nőhetnek és veszélyessé válhatnak. Hajlamosak a hízásra, és nagy étvággyal habzsolnak minden, nem a csatornába való, mégis odakerülő tárgyat, anyagot. Kedvenc táplálékaik közé tartoznak a vécén lehúzott nedves törlőkendők, vattapamacsok, fültisztító pálcikák, higiéniai termékek, nem beszélve a lefolyóba öntött konyhai zsiradékról. Masszájukban emellett rendre található borotva, fésű, fogkefe, kiskanál, a vécéhasználat közben a nadrágzsebből kiesett pénzérme, kulcs, plasztikkártya, sőt mobiltelefon is.

Egy, a helytelen csatornahasználattal túltáplált, felhizlalt szörnyeteg komoly fennakadást okoz a városi szennyvízhálózat vezetékeiben, műtárgyaiban. Az első nagy zsírhegy Londonban tűnt fel 2013-ban, a károk helyreállítása több mint egy hónapig tartott. 2017-ben gigászi, 130 tonnás, 250 méter hosszú zsírhegyet is felfedeztek a brit fővárosban.

Kócoska? Zsírgodzilla? Nevezzük nevén a szörnyet!

Az állatkert új „lakóját" a nagyközönség a március 27-i családi rendezvényen is megismerheti, amelyen vizes játékokkal, kísérletekkel várják az érdeklődőket.

A csatornaszörnynek a víziközmű-szolgáltató és az Állatkert pályázaton keres nevet: az installáció mellett elhelyezett ládában április 22-ig gyűjtik az ötleteket, ki hogyan nevezné el a piszkosszürke rémet. A névadók közül tíz szerencsés nyertest csatornaszörnyes ajándékkal jutalmaznak.

A publikálás időpontja: 2022. március 22.


Vízzavarosodás lehet október 6-án a Belvárosban

Szakembereink 8:00 és 10:00 óra között oltóvíz-hozamot mérnek a Mátyás király utca 14., valamint a Váradi Antal utca 1. és 8. előtti tűzcsapokon.

Bővebben

Csatlakozócsere a Petőfi utcában

Ivóvíz bekötővezetékek cseréje kezdődik október 3-án a Petőfi Sándor utca és az Őz utca kereszteződésében. A tervezetten két héten át, október 14-ig tartó munkálat során szakembereink hat helyen cserélik ki az elöregedett csatlakozóvezetéket.

Bővebben

Munkálat a Berzsenyi Dániel utcában

Szeptember 14-től ivóvíz- és szennyvízhálózati rekonstrukció indul a Berzsenyi Dániel utcában. A tervezetten egy hónapig tartó munka során több mint 120 méternyi vezeték és 7 bekötés újul meg.

Bővebben

„Minden, ami víz” tábor kisiskolásoknak

Egy héten át tartó vizes programsorozattal búcsúztathatták a nyarat azok a gyerekek, akik részt vettek a Tettye Forrásház szervezésében megvalósult nyári táborban.

Bővebben

Kutyabarát munkahely

Újabb szereplővel bővült a kutyabarát munkahelyek tábora: a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a cég munkavállalóihoz tartozó házi kedvencek előtt is kaput nyitott, otthonosabb, kellemesebb munkahelyi légkört biztosítva a dolgozóknak és kutyusoknak egyaránt.

Bővebben

Teljes méret

Interaktív térképünkön a közterületen végzett munkálatokról tájékozódhat.
A térképet folyamatosan aktualizáljuk.

  

OLDALTÉRKÉP  |   IMPRESSZUM  |   KÖZÉRDEKŰ ADATOK  |   ADATVÉDELEM  |   JOGI NYILATKOZAT