Tovább a tartalomhoz

Keresés

Egy milliárd liter vízzel kevesebb a pécsi szennyvízhálózatban

Félig megtöltené az orfűi Pécsi-tavat az a vízmennyiség, amelytől tavaly óvták meg a szennyvízkezelő rendszert a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei. Társaságunk percenként kétezer, éves szinten több mint egy milliárd liter csatornába jutó, de nem odavaló, idegen vízforrást derített fel eddig, milliós megtakarítást érve el ezzel.  Eredményünk alapján oszthattuk meg tapasztalatainkat, módszereinket a legnagyobb hazai víziközműcégekkel február 23-án Pécsett egy országos együttműködés keretében.

Fekete bekötés, szabálytalanul bevezetett esővíz, rossz helyre rákötött szökőkút, vagy feltörő forrásvíz - gyakran kerül máshonnan is víz a csatornába a szennyvízen kívül. Ezek a többletként megjelenő idegen vizek feleslegesen terhelik a szennyvízhálózatot, a tisztítóművet pedig többletmunkára késztetik, komoly pluszköltségeket és üzemeltetési nehézségeket okozva ezzel a szolgáltatónak. A fogyasztók is szembesülnek a problémával, ha máskor nem, egy-egy hevesebb esőzés idején, amikor túltelítődnek és kiönthetnek a csak szennyvíz elvezetésére épített csatornák.

Az idegen vizek valamennyi közműszolgáltatónak kihívást jelentenek, ezért a hazai öt regionális vízmű szakmai összefogást kezdeményezett: szakembereik egységes fogalomtárat dolgoznak ki és összegyűjtik az idegen vizek felderítésében, kezelésében eddig alkalmazott legjobb technikákat. Az április 15-ig tartó közös projektbe a nem állami vízszolgáltatók közül egyedüliként a Tettye Forrásház Zrt.-t is felkérték. Társaságunk február 23-án volt a soros házigazda, amikor is Pécsett tanácskoztak a szakemberek.

- Olyan megoldásokat keresünk közösen, amire egyenként tapasztalatunk már van, de a közös problémamegoldás sokkal eredményesebb - mondta el Pécsett a Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. műszaki igazgatója, Balogh Zsolt. - Két hónapon belül megszületik egy egyedülálló szakmai anyag, ami nemcsak a résztvevőknek, hanem az egész szakmának nagy segítségére lesz a költséghatékonyabb üzemeltetésben.

A tudásbázis kialakításában a Tettye Forrásház Zrt. jelentős szerepet vállal. Bár társaságunk csak két éve kezdte vizsgálni a jelenséget, mostanra percenként 2000 liternyi idegen vízforrást azonosítottak kollégáink, vagyis eddig egymillió köbméternél is több feleslegtől szabadították meg a rendszert, több millió forintos költséget spórolva meg ezzel az elkövetkező évekre nézve.
A szakemberek több eljárást alkalmaznak párhuzamosan: összevetik a talajvizek térképét a csapadékcsatorna- és a szennyvízcsatorna-hálózattal, a lehulló csapadékmennyiséget és a tisztítótelepre beérkező szennyvízmennyiséget. Műszaki szempontok és kockázatelemzés alapján behatárolják a kritikus területeket, illetve tüzetesen átvizsgálják a vezetékeket, aknákat, majd ellenőrzéssel és műszaki vizsgálattal derítik fel az illegális bekötések vagy a hibák miatti beszivárgásokat.  Ha hibát találnak, azonnal beavatkoznak.

A következő találkozót Vácon rendezik meg.

Az együttműködés résztvevői: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., Dunamenti Regionális Vízmű Zrt., Északdunántúli Vízmű Zrt., Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., Tiszamenti Regionális Vízművek, Tettye Forrásház Zrt.

2012.03.01.