Tovább a tartalomhoz

Keresés

Biogázerőmű - szerves hulladék befogadás

Társaságunk a szennyvízkezelési alaptevékenységén felül hulladékártalmatlanítással is foglalkozik: a régió egyik legkorszerűbb és legnagyobb szennyvíztisztító-telepén működő biogázerőműben beszállított hulladékot is fogadunk. A magas szervesanyag-tartalmú, felesleges vagy káros anyagokból megújuló energiát állítunk elő.

Gondoskodunk a vállalkozása keretében keletkező szerves hulladék biztonságos, környezetkímélő ártalmatlanításáról!

Erőművünkben átveszünk és feldolgozunk:

  • tejipari, sütő- és cukrászipari mellék- és/vagy minőségromlott terméket, darabos hulladékot (csomagolt tejtermékek, joghurtok, dobozos tej, fagylalt, édesipari csomagolt termékek, tészták)
  • gyümölcs, zöldség, gabonafélék előkészítéséből és feldolgozásából, konzervgyártásból származó mellékterméket, hulladékot
  • üdítőitalokat papír csomagolásban vagy PET palackban
  • minőségromlott alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italokat, illetve ezek termeléséből származó hulladékokat (pálinkafőzés, borkészítés során keletkező hulladék, cefre)
  • húsipari termékeket (hús, hal, egyéb állati eredetű, minőségromlott termékeket, élelmiszer előkészítéséből, feldolgozásából, vágóhidakról, húsboltokból származó melléktermék, hulladék)
  • élelmiszerláncból kivont, lejárt szavatosságú, romlott élelmiszereket (ömlesztett, fagyasztott állapotban lévő termékek)
  • biológiailag bomló konyhai és éttermi, menzai hulladékot
  • használt étolajat, zsírt
  • szennyvíziszapot

 

Kérje egyedi árajánlatunkat!
info@tettyeforrashaz.hu
+36 72 421 773 - 72 421 700 (mellék: 3321)

 

Pécsi biogázüzem
Pécs város szennyvíztisztító telep
7634 Pécs, Állomás utca 40. (GPS: 46.0531,18.1541)

Zöld áram a csatornából - a pécsi biogáz erőmű

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. által üzemeltetett városi szennyvíztisztító-telepen 2014-ben kezdte meg működését a pécsi biogázüzem. A legkorszerűbb technológiával rendelkező erőműben a csatorna tartalmából és a régióból beszállított szerves hulladékból állítunk elő zöldenergiát: a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap és a magas szervesanyag-tartalmú hulladékok feldolgozásával évi 2,4 millió köbméternyi magas metántartalmú biogáz keletkezik, amely elégetésével az erőmű gázmotorjai évi 5 millió kWh villamos energiát termelnek.

Környezetvédelmi, gazdasági és fenntarthatósági szempontból is nagyon fontos a működése: az üzem kitermeli a szennyvíztisztító telep teljes villamosenergiaigényét, az épületet is a gázmotorok hűtővizének segítségével fűtik. A zöld áram és a hőenergia a rendszerbe visszaforgatva biztosítja a Pécsen és vonzáskörzetében keletkező szennyvíz tisztításához szükséges energiát – 100 százalékban városi célra, a szolgáltatásban hasznosul.
Az üzem komoly környezetterhelés alól mentesíti a dél-dunántúli régiót: amellett, hogy évi 190 000 tonna saját és kb. 3 500 tonna beszállított szennyiszapot, valamint további mintegy 20 000 tonna egyéb hulladékot ártalmatlanít, minden egyes évben több mint 36 000 tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenést eredményez.

Az erőmű rothasztó tartályai 250 földalatti betoncölöpre épültek (egymásra állítva magasságuk háromszor kiadná a Misinát). A rothasztó tornyokban 22-24 napot tölt a megfelelően előkészített „nyersanyag”, amíg biogázzá alakul. Naponta körülbelül 7500 köbméter biogáz keletkezik, ezt egy speciális 3800 köbméteres gáztározóban tároljuk, ahonnan folyamatosan kerül a gázmotorokba.