Tovább a tartalomhoz

Keresés

Vizes város – tudatos víz és csatornahasználat

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága, mint Támogató 2019. május 8-án „A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás" címmel pályázati felhívást tett közzé.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. az elmúlt években megvalósított szemléletformáló akciói átfogó tapasztalatára, a hőségriadókon, rendezvényeken begyűjtött több ezer felhasználói visszajelzésre és helyi közvélemény-kutatások eredményeire építve készítette el a pályázatát. A 2019. július 4-én benyújtott pályázatot a Támogató támogatásra alkalmasnak minősítette.

A projekt címe: Vizes Város - tudatos víz- és csatornahasználat
A projekt azonosítószáma: KEHOP-2.1.7-19-2019-00003
Kedvezményezett neve: TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.
A szerződött támogatás összege: 45 253 552 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt megvalósításának kezdete: 2020. szeptember 1.
A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023. június 17.

A projekt céljai

A társaság célja, hogy a megítélt támogatás nyújtotta lehetőségek révén, a szolgáltatási területén lévő lokális vizes és szennyvizes problémákra reagáló koncentrált szemléletformálással elősegítse a hatékony szennyvíztisztítást támogató csatornakultúra kialakítását, a szennyezések megelőzését, az ivóvíz védelmére és a tudatos vízfelhasználásra irányuló szemlélet erősödését a lakosság minél szélesebb körében; támogassa a fiatalokat abban, hogy környezetükre érzékeny, tudatos, aktívan reagáló, cselekvő felnőttekké váljanak.
Az akciók és programok megvalósításával a TETTYE FORRÁSHÁZ célja tudatosítani: a vezetékes ivóvíz fogyasztása az egyetlen fenntartható alternatíva; az értékén kezelendő pécsi ivóvíz biztonságos, minősége kiváló, legnagyobbrészt földalatti vízbázisokból származik; a szennyvíztisztítás Pécsen kiemelten fontos az ivóvízbázisok megőrzése érdekében; körültekintő, felelős csatornahasználattal a szennyezések megelőzhetők.

A projekt tartalma

A projekt keretében a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. maradandó, hosszú távon is érzékenyítő, széles kört megszólító projekteket és eszközöket hoz létre: a pécsi szennyvíztisztító telepen a szennyvízszolgáltatást középpontba állító ismeretterjesztő bemutatóterem létesül, interaktív játékokkal bővül a pécsi ivóvizet és szolgáltatást bemutató Vízkincstár, megszemélyesített csatornarém kerül a Pécsi Állatkertbe. A szemléletformálást edukációs kisfilm és kiadványok segítik.
A szolgáltatási területén lévő iskolák, óvodák, intézmények számára szervezett interaktív foglalkozásokkal, üzemlátogatásokkal és meghirdetett pályázatokkal a társaság a lehető legtöbb oktatási intézményt kívánja bekapcsolni a programokba.
A „Ne etesd a csatornaszörnyet" tematika a valós pécsi előzményeken alapuló csatornaszörny figurája köré épül, amely a legszélesebb célcsoport számára teszi kézzelfoghatóvá a problémakört és fogyaszthatóbb formában adja át a szennyvízcsatorna-használati illemtant. A „Vizes város” kampány a víziközmű-szolgáltatásokat biztosító létesítmények, háttérmunka, felújítások valós értékét teszi láthatóvá.

Hírek, események

>>

Fotók

>>

Videók

>>

Bemutatóterem iskoláknak

Interaktív bemutatóterem a pécsi szennyvíztelepen, vízműtörténeti kiállítóterem Pécs belvárosában

>>

Ismerje meg csapvizét!

Milyen a pécsi csapvíz összetétele? Hogyan ellenőrzi társaságunk? Hol tölthetjük újra kulacsunkat?

>>

Ötletek, javaslatok a tudatos felhasználáshoz

Rendben van-e az otthoni vízhálózat? Mennyit folyatjuk a csapot? Hogyan locsoljuk a kertet?

>>

Budzilla, a csatornaszörny

Budzilla, a pécsi csatornaszörny

A nem megfelelő csatornahasználattal akár száz tonnásra felhizlalt csatornahulladékok (más néven zsírhegyek vagy zsírkígyók) komoly fennakadást okoznak a városi szennyvízrendszerben.