Tovább a tartalomhoz

Keresés

A víz világnapján kelt életre a pécsi csatornaszörny

Veszedelmes fenevaddal bővült március 22-én a Pécsi Állatkert gyűjteménye: a világszerte honos szennyeződésfélék családjába tartozó közönséges csatornaszörnyek egy példánya érkezett a Mecsek lábához. A formabontó installációt a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. társadalmi szemléletformáló kampánya keretében helyezte el a Zoo-ban, nem megszokott módon irányítva a figyelmet a szennyvízszolgáltatás felelős igénybevételére.

A csatornaszörny figurája valós előzményeken alapul: 2018 nyarán óriási, egy tonnás csatornahulladék tömítette el a pécsi szennyvíztisztító telep fogadóaknáját, súlyos üzemzavarral fenyegetve. A szakemberek másfél napig küzdöttek az összetömörült dugóval a nehezen hozzáférhető helyen, végül szigonyokkal és daruval emelték ki a szörnyet a rendszerből.

A nem megfelelő csatornahasználat következményei napi szinten jelentkeznek Pécsen és környékén: 2021-ben több mint 500 dugulást, csatornahibát hárítottak el a TETTYE FORRÁSHÁZ szakemberei (a megelőzésként végzett 86 ezer méternyi szennyvízvezeték tisztításán és a csaknem 2000 ütemezett karbantartáson felül.)

Honnan ered a csatornaszörny?

A fogyasztói szokások átalakulásával az elmúlt években megváltozott a szennyvíz összetétele. A legnagyobb gondot a konyhai zsiradék mellett a nedves törlőkendők jelentik, amelyeket – a „lebomló" feliratot olvasva a csomagoláson – sokan a vécébe dobnak használat után. A törlők azonban nem töltenek a lebomláshoz szükséges hosszú hónapokat a hálózatban; a zsíros szennyeződéseket magukba szívva, gombócba állva olyan csomópontokhoz sodródnak, ahol könnyen eltömődést okoznak.

A csatornaszörnyek (lásd még: zsírhegyek, zsírkígyók) a nagyvárosi szennyvízhálózatok mélyén tanyázó, eseteként onnan előtörő teremtmények, amelyek a helytelen etetés következtében nagyra nőhetnek és veszélyessé válhatnak. Hajlamosak a hízásra, és nagy étvággyal habzsolnak minden, nem a csatornába való, mégis odakerülő tárgyat, anyagot. Kedvenc táplálékaik közé tartoznak a vécén lehúzott nedves törlőkendők, vattapamacsok, fültisztító pálcikák, higiéniai termékek, nem beszélve a lefolyóba öntött konyhai zsiradékról. Masszájukban emellett rendre található borotva, fésű, fogkefe, kiskanál, a vécéhasználat közben a nadrágzsebből kiesett pénzérme, kulcs, plasztikkártya, sőt mobiltelefon is.

Egy, a helytelen csatornahasználattal túltáplált, felhizlalt szörnyeteg komoly fennakadást okoz a városi szennyvízhálózat vezetékeiben, műtárgyaiban. Az első nagy zsírhegy Londonban tűnt fel 2013-ban, a károk helyreállítása több mint egy hónapig tartott. 2017-ben gigászi, 130 tonnás, 250 méter hosszú zsírhegyet is felfedeztek a brit fővárosban.

Kócoska? Zsírgodzilla? Nevezzük nevén a szörnyet!

Az állatkert új „lakóját" a nagyközönség a március 27-i családi rendezvényen is megismerheti, amelyen vizes játékokkal, kísérletekkel várják az érdeklődőket.

A csatornaszörnynek a víziközmű-szolgáltató és az Állatkert pályázaton keres nevet: az installáció mellett elhelyezett ládában április 22-ig gyűjtik az ötleteket, ki hogyan nevezné el a piszkosszürke rémet. A névadók közül tíz szerencsés nyertest csatornaszörnyes ajándékkal jutalmaznak.

2022.03.22.