Tovább a tartalomhoz

Keresés

Leolvasás

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a lakossági felhasználók esetében évente egy alkalommal olvassa le a vízmérőket. A leolvasáskor szakemberünk ellenőrzi a mérőhelyet és időbélyeggel, helyinformációval ellátott digitális fényképen is rögzíti az adatokat.

 

Az éves leolvasás tervezett időpontjáról vízdíjszámlája számlarészletezőjének alján (Következő mérőleolvasás várható időpontja) és honlapunkon, alább tájékozódhat; társasházak esetében emellett plakátokon jelezzük, mikor érkezik szakemberünk. E-mail címe rögzítése esetén a mérőleolvasás idejéről elektronikus levélben is értesítjük. (E-mail címét a Hozzájáruló nyilatkozat - kapcsolattartás nyomtatványon adhatja meg.)

Amennyiben szakemberünk a jelzett időpontban az Ön távollétében nem tudja rögzíteni a mérőállást, értesítést hagy a helyszínen, és az ezen szereplő új időpontban megismétli a leolvasást. Az értesítőn feltüntetett elérhetőségen Önnek is lehetősége van a leolvasási időszakon belüli új időpont egyeztetésére. Közös érdekünk, hogy az éves elszámolás a tényleges felhasználás alapján történjen, ezért, ha a leolvasás nem jár sikerrel és a pótleolvasás ajánlott időpontja sem megfelelő, kérjük, egyeztessen időpontot leolvasónkkal.

Vízmérő leolvasások várható ideje 2024-ben:

Pécs: 2024.01.03-2024.12.10.
Aranyosgadány, Bakonya, Bicsérd, Boda, Cserkút, Gyód, Keszü, Kökény, Kővágőszőlős, Kővágótöttös, Pellérd, Szalánta, Túrony, Zók: 2024.03.13-2024.09.13.

Felhívjuk figyelmét, hogy az időjárás függvényében a leolvasási időpontok módosulhatnak!

Mi történik, ha nem valósul meg a kötelező évi leolvasás?

A lehető legpontosabb elszámolás érdekében az évi egyszeri leolvasás, ellenőrzés megvalósulása nemcsak érdeke, de jogszabályban előírt kötelezettsége a felhasználónak és a szolgáltatónak. Az 58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet értelmében évente egyszer kötelező a leolvasás biztosítása, a felhasználó köteles a szolgáltatóval együttműködni. Ha a pótleolvasás és az időpontegyeztetési lehetőség ellenére is zárva marad az ajtó, vagy nem hozzáférhető a mérő az éves leolvasási időszak végéig, akkor társaságunk becsült számlát állít ki a háztartás előző évi átlagfogyasztása alapján, emellett kötbért érvényesít. Azzal ugyanis, hogy a felhasználó nem biztosítja a vízmérőhöz való hozzáférést, szerződésszegést követ el, ami lakossági ügyfél esetében bruttó 3000, nem lakossági felhasználónál bruttó 5000 forint kötbérrel jár.

Mire figyeljek a leolvasó érkezése előtt?

A vízmérőaknák és a beltéri mérőhelyek környezetének kialakítását szigorú szabályok határozzák meg, ezek betartása a felhasználó kötelezettsége. A szabályok egyértelműek: a vízmérő helyének (legyen az akna, vagy fal) megfelelő kialakításáért és rendben tartásáért az ingatlan tulajdonosa felel. A társaság munkatársai ezért a tapasztalt hiányosságokat rögzítik, és levélben kérik a probléma megszüntetését. Ha az ügyfél nem javít a körülményeken (főleg, ha az a leolvasást is lehetetlenné teszi), a szolgáltató kötbért szab ki, illetve a jegyzőnek továbbíthatja az ügyet.

Az alábbi esetek, körülmények esetén meghiúsulhat a leolvasás:

  • Ha több méter mély aknában hiányzik a létra, sérült a lépővas.
  • A mérőt sokszor rejti szemét, törmelék. Ne használjuk az aknát zöldségek téli tárolására, sem cserepes virágok átteleltetésére.
  • Szintén megnehezíti a leolvasást, ha sár, víz, vagy beomló föld borítja a mérőt. Lolvasóink az elmúlt években életveszélyes, alacsony oxigénszintű, illetve gázt tartalmazó aknákkal is találkoztak.
  • A rendezetlen terep mellett a túlzott beépítés is problémás: a térkővel szépen leburkolt, vagy gazzal benőtt mérőkhöz egyáltalán nem férnek hozzá, míg a pécsi panelekben gyakori körbefalazott vagy becsempézett mérők számlapjáról ugyan az adat leolvasható, de a szerkezet cseréjekor falat kell majd bontani.

Kérjük, hogy leolvasónk érkezése előtt gondoskodjon a vízmérőóra hozzáférhetőségének biztosításáról. Beltéri vízmérő esetén tegye szabaddá, jól láthatóvá a mérőt, kültéri (aknában lévő) vízmérő esetén távolítson el mindent, ami meggátolhatja a hozzáférést (pl. hó, kerti eszközök).

Hogyan védjem a vízmérőt a fagytól?

A fagy leginkább a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. (Ha kemény a tél, a szabályos mélységbe telepített vízórák is elfagyhatnak, elég egy félrecsúszott aknafedlap.) Ugyancsak védjük, ha nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben van a vízmérő: fedjük be nem nedvszívó anyaggal, hungarocell darabokkal, építési fóliával, vagy más hőszigetelő anyaggal. A hálózat víztelenítése után szigeteljük a mérőt, mert marad benne víz.
Szigeteljük, vagy ha nem tudjuk, akkor időben víztelenítsük a fagynak kitett vezetékszakaszokat, tűzfalban vagy falon kívül futó csöveket. Extrém hidegben még akár fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy ne fagyjon be a vezetékekben lévő víz. Videónk a fagymentesítésről.

Segítsen, hogy az értesítő célba érjen

Gyakran előfordul, hogy a csengőn, postaládán vagy levélbedobón nincs feltüntetve a lakók neve, vagy nem látható a pontos házszám. Ha a leolvasók nem rendelkeznek kellő információval, nehezebben találnak célba az értesítők, fontos küldemények. Kérjük, segítse szakembereink munkáját, és írja ki adatait a levélnyíláshoz vagy a postaládára, hogy az értesítők, küldemények biztosan megtalálják.

Ne dőljön be a trükkös tolvajoknak!

A leolvasók feladata a vízmérők adatainak rögzítése, állapotuk ellenőrzése. Semmilyen esetben nem kérnek és vehetnek át pénzt a helyszínen. Visszatérő eset, hogy illetéktelenek társaságunk nevével visszaélve, magukat leolvasónak kiadva, vagy vízminőség-vizsgálatra hivatkozva próbálnak a lakásokba bejutni. Munkatársaink könnyen azonosíthatóak: egységes, TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. feliratú kék munkaruhát viselnek, a társaság emblémájával és azonosító számmal ellátott, arcképes igazolvány felmutatásával igazolják magukat. Amennyiben bizonytalan, hogy a TETTYE FORRÁSHÁZ szakembere kereste fel, hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 72 421 700-as számon, ügyintézőink készséggel azonosítják az egyedi azonosítóval is ellátott igazolvánnyal rendelkező leolvasót.

Leolvasósztorik társaságunk Facebook oldaláról

"Bátorság! Csengess kétszer!" Nehezen megközelíthető leolvasási helyek
"A kutya harap. A macska nem normális." Leolvasóink kalandjai házikedvencekkel