Tovább a tartalomhoz

Keresés

Pécsett tanácskozott a vizes szakma

Pécsre gyűlt a vízműves szakma a héten, az ágazat legfontosabb kérdéseit vitatták meg vezetőik a Magyar Víziközmű Szövetség Igazgatói Értekezletén. Az országos rendezvénynek társaságunk adott otthont november 12-én és 13-án.

A hazai víz- és szennyvízszolgáltatók vezetői mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal képviselői tekintették át az átalakulóban lévő ágazat helyzetét, a társaságok előtt álló mozgalmas időszak legfontosabb feladatait.

Számos ponton megújul és kiegészül például a szolgáltatásokat szabályozó víziközmű-törvény végrehajtási kormányrendelete, a jogszabályi változásokról Hevesi Zoltán Ajtony kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatott előadásában. Napirendre került a víziközművek fenntarthatóságának kérdése is, valamint az uniós előírásoknak való megfelelést elősegítő, távlatokat adó fejlesztések a vízminőség és a szennyvízkezelés területén. A minisztérium képviselője elmondta, a 2014-2020 közötti időszakban jelentős víziközmű fejlesztések valósulnak meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. Az ivóvíz és szennyvíz közműfejlesztésekre 360 milliárd forintot meghaladó KEHOP forráskeret áll rendelkezésre.

Winkler Tamás, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke kiemelte, a több mint száz szakember részvételével zajló találkozó jó lehetőséget kínál a kormányzati szereplők és a szolgáltatók közötti együttműködés erősítésére.

Az eseménynek helyi aktualitást adott, hogy társaságunk épp öt éve kezdte meg tevékenységét, amikor Pécs városa saját kézbe vette az ivóvízellátást és szennyvízelvezetést.

"Cégünket az ágazatot szabályozó törvényt megelőzően, de már annak alapelvei szerint építettük fel, és az elmúlt években számos olyan intézkedést hoztunk, ami példaként szolgálhat a fenntarthatóság, a hatékonyságnövelés szempontjából. A szakma elismerése számunkra, hogy házigazdája lehettünk ennek a rendezvénynek, amelynek résztvevői a hazai víziközmű szolgáltatás egészét képviselik, tíz millió ember ellátásáért felelnek "- hangsúlyozta Sándor Zsolt cégünk vezérigazgatója.

Az elméleti tanácskozás mellett a vízműves szakemberek bejárhatták a Mecsek gyomrában azt a különleges barlangrendszert is, amelyben a pécsi ivóvíz egy részét adó Tettye forrás vize ered.

2014.11.14.