Tovább a tartalomhoz

Keresés

A fiatal szakemberek jelentik a jövőt

Nyári diákmunkával, féléves gyakornoki programmal, szakmai gyakorlati helyek biztosításával, valamint a régió két egyetemén indított duális képzési programon keresztül támogatja a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a szakmai tevékenységéhez kapcsolódó oktatási intézmények tanulóit. A szolgáltató fontosnak tartja a felnövekvő generációval megismertetni a vízműves hivatás szépségeit, annak kulcsszerepét a mindennapi életben.

A Magyar Víziközmű Szövetség felmérése alapján hazánk víziközmű ágazatára az öregedő életkorfa jellemző: a fizikai állomány átlagéletkora 46-50 év, míg a szakmában a 30 év alatti fiatal munkavállalók aránya a tíz százalékot sem éri el. A pécsi vízszolgáltató, mint a régió meghatározó foglalkoztatója éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a birtokában lévő több évtizednyi tudás átadására. Ennek megfelelően csak az idei évben közel 40 diák szerzett értékes gyakorlati tapasztalatot, szerette meg a vizes szakmát.

A pár hetestől az akár féléves időtartamú gyakorlat alatt a műszaki területen tanulók a víztermelés, a szennyvízkezelés és a biogáz előállításának szerteágazó sajátosságait ismerték meg, éles szituációkban próbálták ki magukat. Így például kutak, gépházak és tározók műszaki karbantartásában, villamossági rekonstrukciójában vettek részt; út alatti irányított fúrás technikai megvalósítását kísérték figyelemmel. A szakmai gyakorlatát töltő Janovszky Eriknek a látottak-hallottakból a legérdekesebb a háttérben zajló folyamatok megismerése volt, az a technikai megoldás, ahogy a föld alól felkerülő víz a vezetékeken keresztül eljut egészen a csapokig.

A gazdasági területen hallgatók az idei évben elsősorban a korszerű számlázási folyamatot, vagy egy új munkavállaló kiválasztási folyamatát kísérték végig. A cég számára az átadott gyakorlati tudáson kívül fontos az is, hogy az itt töltött idő alatt a cég kultúrájával, a vállalati értékekkel is megismerkedjenek a diákok, a közösségük részévé váljanak. Nem véletlen, hogy a pénzügy és számvitel szakos hallgató Turbéki Petronella a számlázás folyamatának megismerése és az egyetemen tanult elméleti tudás gyakorlati megvalósítása mellett a barátságos, közvetlen légkört emeli ki pozitívumként az eltöltött gyakorlati idejéből.

A legjobban teljesítőknek természetesen lehetőséget biztosítanak a maradásra: így kezdte pályafutását Fekete Attila is, aki mára a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. üzemeltetésében lévő teljes szennyvízhálózatért felelős csoportvezető.

– Gyakornokként még a víztermelés rejtelmeit kutattam a pécsi szolgáltatónál, azonban hivatásommá a mindennapos kihívásokat, újabb megoldandó helyzeteket kínáló szennyvízkezelés vált. A munka sokrétűsége, az egyéni kompetenciák fejlesztésének lehetősége, valamint az idősebb, tapasztaltabb mesteremberekkel a közös, konstruktív és egymást támogató munka az, ami széppé teszi számomra a szennyvizes szakmát – számol be tapasztalatairól Fekete Attila.

A gyakornoki lehetőségeken kívül a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. további lehetőségeket is megragad a fiatal tehetségek kibontakoztatására. Számítva a fiatalok formabontó, újszerű szakmai szemléletére, tavasszal tervezői pályázatot hirdetett: a pécsi műszakis hallgatók egy új permetkaput terveztek, amely jövőre a város közterületein hűsít a nyári kánikulai napokon.

2016.08.30.