Tovább a tartalomhoz

Keresés

Itt még sosem járt: feltárul a tettyei karsztakna titka

Százhuszonöt évvel ezelőtt helyezték üzembe Pécs város első vízművét a Tettyén. A jubileum apropóján egyedülálló látogatásra invitáljuk: társaságunk megnyitja a hegy mélyébe nyúló tettyei karsztaknát, és három napig lehetőséget biztosít a barlangrendszer bejárására.

A Tettye-forrás kedvező fekvése, kiváló minőségű vize és a természetes tározóként működő mészkőüregek miatt ideálisnak bizonyult, hogy erre a vízadó helyre építsék a város első nyomóvezetékes vízművét. A forrás foglalatát 1892-ben építették, a fölé emelt forrásházról kapta nevét Pécs jelenlegi vízszolgáltatója. Ebből az alkalomból döntött úgy társaságunk, hogy az akna gépészeti felújítását megelőzően rendhagyó módon bemutatja a külvilágtól szigorúan elzárt, a mindennapokban vízzel elárasztott barlangrendszert, amelyben a mecseki karsztvíz feltör.

A különleges látogatás résztvevői szakembereink felügyelete mellett, kis csoportokban mintegy másfél órás túrát tesznek a hegy gyomrában, abban a vágatban, ahol a Tettye-forrás szökevényvizei összegyűlnek.

A látogatás meghirdetett időpontjai: szeptember 21. csütörtök 14.00, 16.00; szeptember 22. péntek 14.00, 16.00; szeptember 23. szombat 12.30, 14.00, 16.00

Frissítve: Köszönjük a sok-sok jelentkezést! Az időpontok sajnos nagyon gyorsan beteltek, amennyiben a jövőben lesz hasonló alkalom, hírt adunk róla!

A barlang bejárása nem egyszerű séta: a 36 méter mély karsztaknába az utat lefelé és felfelé is létrasoron kell megtenni, a járatokban a léghőmérséklet 15 fok körüli. Védősisakot, gumicsizmát és (a ruha fölé vehető) védőruházatot biztosítunk a helyszínen.

A részvételhez elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos koordináció és lépésbiztosság. Kizáró ok a tériszony, a megfelelő mozgáskoordináció hiánya, továbbá bármilyen szív- és érrendszeri, vagy mozgásszervi betegség, asztma.

2017.09.14.