Tovább a tartalomhoz

Keresés

Pécsett tanácskoztak a vízművek gazdasági vezetői

Pécsre gyűlt a vízműves szakma a múlt héten, az ágazat legfontosabb gazdasági kérdéseit vitatták meg a Magyar Víziközmű Szövetség Gazdasági Vezetői Értekezletén. A mintegy száz szakember részvételével zajló országos rendezvénynek a pécsi vízszolgáltatás 125. jubileumát ünneplő TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. adott otthont november 8-án és 9-én.

Amikor az ivóvíz-szolgáltatásról esik szó, többnyire műszaki, innovációs, gyakorlati problémákról és megoldásokról beszélünk, noha mindezek mögött fontos gazdasági mechanizmusok húzódnak, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a valóban működőképes, hatékony és fenntartható szolgáltatás biztosításához.

Ennek jegyében a víziközmű ágazat gazdasági kérdései és az iparág stabilizálásának elősegítését célzó feladatok álltak a középpontban a Magyar Vízközmű Szövetség és a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. konferenciáján, amely november 8-án és 9-én zajlott Pécsett. Az ország víz- és szennyvízszolgáltatóitól érkező, összességében tíz millió ember ellátásáért felelős gazdasági szakemberek a finanszírozással kapcsolatos kihívásokról és a lehetséges megoldásokról is egyeztettek a Magtár Látogatóközpontban.

A találkozó résztvevőit Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte. A városvezető kiemelte: a víziközmű-szolgáltatás talán a legfontosabb közszolgáltatás. Az ágazatban évekkel ezelőtt megindult egy jelentős változás, amely következtében a szolgáltatók száma 400-ról 40-re csökkent, ezeket a cégeket pedig komolyan érintette az elmúlt években beindult rezsicsökkentés is. Ez a pezsgés, ez a dinamikus változáshullám azonban pár éve „lefékeződött", a stagnálás okára - amelyek között sok a gazdasági tényező - többek között a pécsi konferencián próbálnak meg választ találni a szakemberek.

Az eseménynek helyi aktualitást adott, hogy Pécsett 125 évvel ezelőtt helyezték üzembe a város első vízművét. Sándor Zsolt, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. vezérigazgatója a jubileumról szólva emlékeztetett, Pécsett adták át az ország egyik első nyomóvezetékes vízellátó rendszerét, amely a Tettye-forrás vizét a város központjába vezetve egészséges ivóvízhez juttatta a lakosságot. A közművesített vízellátásnak köszönhetően indult meg az 1800-as évek végén Pécs gazdasági fejlődése, a fejlett nagyvárossá formálódásban alapvető szerepet játszott az ivóvízhez való hozzáférés és a biztonságos szennyvízelvezetés - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A házigazda társaság egyébként nem először adott helyet kiemelt ágazati rendezvénynek, 2014-ben a víziközmű cégek vezetői tanácskoztak a városban.

 

2017.11.13.