Tovább a tartalomhoz

Keresés

Erőművek Éjszakája a pécsi szennyvíztisztító telepen és biogázüzemben

Társaságunk is csatlakozott az Erőművek Éjszakája kezdeményezéshez, amely vízművek, hőerőművek, szennyvíztisztító telepek és más intézmények részvételével országszerte zajlott október 28-án.

Az érdeklődők a Pécs határában álló biogázüzemet és a szennyvíztisztító telep egy részét járhatták be szakembereink vezetésével.

Országszerte 70 olyan érdekes helyszínen látták vendégül a résztvevőket, ahová csak ritkán adódik lehetőség bejutni. Kicsik, nagyok betekinthettek az erőművekben, fűtőművekben és a víziközmű-szolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba, közelről látva a gigantikus berendezéseket. A rendezvény célja aktuális volt: ha megismerjük az energiatermelés és -ellátás folyamatait, tudatosabban és takarékosabban bánhatunk az energiával, óvva közben környezetünket.

A pécsi szennyvíztisztító telepen reggeltől sötétedésig tartó programon 88 regisztrált látogató vett részt. Ők a biogázüzem kívül-belül való feltérképezése mellett a szennyvíztisztításról, a telep létrejöttének, átalakításának főbb állomásairól, vagy éppen a helyes csatornahasználatról szerezhettek információkat a telep fogadóépületében berendezett bemutatóteremben. Az érkezőket a szennyvízhálózatból előkerült csatornarelikvia kiállítás fölé magasodva az igazi Csatornaszörny várta: a csatornákba, lefolyókba leengedett, de nem odavaló anyagokból épült szoborszerű installáció a helytelen csatornahasználat súlyos következményeire hívta fel a figyelmet.

A Csatornaszörny a KEHOP-2.1.7-19-2019-0003 azonosító számú, "Vizes város - tudatos víz- és csatornahasználat" pályázat részeként született meg.

2022.11.03.