Tovább a tartalomhoz

Keresés

Újra Erőművek Éjszakája a pécsi biogázüzemben és szennyvíztisztító telepen

Október 27-én pénteken országszerte megnyitják kapuikat a közműrendszer működtetését végző vagy energiát termelő erőművek, létesítmények. Társaságunk ezúttal is részt vesz az Erőművek Éjszakája programjában, az érdeklődők a pécsi biogázüzembe és szennyvíztisztító telepre látogathatnak el a délelőttől sötétedésig tartó időszakban.

A 2022-ben véget ért felújítással teljes egészében megújult szennyvíztisztító telep jelenleg Pécs és 12 környékbeli település 9,6 millió m3 szennyvizét fogadja és kezeli évente. Naponta átlagosan 25 ezer köbméter szennyvíz érkezik ide, és a telep ugyanennyi tisztított vizet enged vissza a természetbe. A látogatók szakembereink kíséretében felfedezhetik a biogázüzemet és a mellette működő szennyvíztelepet. Végigjárhatják a folyékony hulladék útját, megismerkedve a tisztítás folyamatában részt vevő műtárgyakkal, berendezésekkel. Megtudhatják, mi történik az elhasznált vízzel, miután elnyeli a lefolyó, hogyan lesz a szennyezettből ismét tiszta, a természetnek visszaadható víz, valamint a biogázüzemben előállított zöldáram. A szennyező anyagok lebontását eredményező biológiai folyamatokba is betekintést nyerhetnek.

A látogatás keretében a résztvevők az idén júniusban átadott, a szennyvíz tisztításának történetét, folyamatát bemutató Bokortól a latrináig kiállítást és a hozzá tartozó szerelvényparkot is megnézhetik.

Jelentkezés, turnusok

  • Jelentkezni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján lehet október 11-től. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
  • Turnusok indulása: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 (sötétedés után nincs lehetőség a telep kültéri bejárására). Egy turnus időtartama kb. 1 óra 45 perc.
  • Turnusok maximális létszáma: 40 fő (egy időpontban két párhuzamos csoport indul maximum 20-20 fővel).

Pontos helyszín: 7634 Pécs, Állomás utca 40. (A 6-os út pellérdi elágazásától Pellérd felé kb. 600 méterre, GPS: 46.0531, 18.1541)

2023.10.11.