Tovább a tartalomhoz

Keresés

Március 22. - a Víz Világnapja

A víz minden élet alapja, egészségünk feltétele. Ami azonban nekünk természetes, sokaknak ritka kincs. A tiszta víz hiánya naponta ezrek halálához vezet, és szegénységgel, betegséggel sújtja a bolygó lakóinak egyharmadát. Több mint egymilliárd szomjazó ember él a Földön, ennek ellenére az ivóvízhez való viszonyunkat gyakran a pazarlás jellemzi

Megszoktuk, hogy amikor megnyitjuk a csapot, abból tiszta, egészséges víz folyik. Nem becsüljük meg eléggé a vezetékes vízellátást, és sokszor nem figyelünk rá, hogy a kerti medence feltöltésekor, autó- vagy fogmosáskor mennyi vizet nyel el a lefolyó. Pedig a víz minden cseppje kincs.

Ahogy minden csepp tiszta víz számít, úgy minden ember magatartása, viszonya a vízhez meghatározó a fenntartható vízgazdálkodás szempontjából. Ahhoz, hogy megmaradhassanak a patakok, folyók és tavak, mindannyiunknak tennünk kell a felszín feletti és alatti vizek megóvása, a körülöttünk lévő világ kímélése érdekében.

Az ENSZ ezért nyilvánította 1994-ben a dublini környezetvédelmi konferencia felhívására március 22-ét a víz világnapjává. Ezen a napon minden évben egy kicsit jobban odafigyelünk a vízre, a 21. század olajára, a kék aranyra. A világnap és a kapcsolódó programok célja, hogy tudatosítsa a vízzel kapcsolatos problémákat, és emlékeztesse az embereket:

A víz fontos. Felelősek vagyunk érte.

A Tettye Forrásház Zrt. büszke arra, hogy felelős szolgáltatóként gazdálkodhat Pécs város vízkincsével, lakói számára a nap 24 órájában elérhetővé téve a biztonságos ivóvizet. A legtermészetesebb frissítőt igyekszünk minél több közösségi térre is eljuttatni. Ezt a célt teljesítik be a közterületeken működő ivókutak, amelyből a Víz Világnapja alkalmából - a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Pécs Holding Zrt. együttműködésével - egy újabbat állítunk szolgálatba 2010. március 22-én az Őz utcai játszótérnél.

2010.03.16.