Tovább a tartalomhoz

Keresés

Módosult a települési folyékony hulladékkezelés díjrendszere és elszámolási módja

A települési folyékony hulladékkezelés egységnyi díját és a díjfizetés módját az árhatósági szerepkört gyakorló pécsi önkormányzat határozza meg. Pécs Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2010. (XII. 20.) számú rendelete alapján 2011. január elsejétől a közszolgáltatás több eleme módosult. A Tettye Forrásház Zrt. az érintett ingatlantulajdonosokat és gazdasági társaságokat levélben tájékoztatja a közszolgáltatás változásairól.
 

 A lakossági fogyasztókat érintő főbb változások:

  • egységes díjrendszer Pécs területén
  • a folyékony hulladékkezelési díj alapja az ingatlanon elhasznált ivóvíz mennyisége
  • a szolgáltatás díját a vízdíjszámla tartalmazza majd
  • megszűnt az évi 40%-os elszámolás és a helyszínen, készpénzben történő fizetés


Az év első napjától egységessé vált a települési kommunális folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos díjrendszer: Pécs közműves csatornahálózattal ellátott területén igénye vett szolgáltatás esetén és azokon a településrészeken, ahol még nem épült ki a közműves csatornarendszer, az ingatlanon elhasznált és kiszámlázott ivóvíz-fogyasztás (átalánydíjas fogyasztók esetében az önk. rendelet alapján számított átalány vízmennyiség) képezi a szolgáltatás díjának alapját. A fogyasztók a jövőben a kéthavonta kézhez kapott vízdíjszámlán egyenlíthetik ki a szolgáltatás díját. A tároló akna ürítését, a szennyvíz elszállítását és ártalmatlanítását tartalmazó díj 2011. január 1-től érvényes összege:  

 Díjtétel Bruttó ár (Ft/m3)
 begyűjtési és szállítási díj  429 Ft
 befogadási díj  473 Ft*
vízterhelési díj  11 Ft

A feltüntetett díjak tartalmazzák a 25% áfát!
*A pécsi önkormányzat a közműves csatornahálózattal el nem látott területekről elszállított szennyvíz után a díjat a mindenkori állami normatív támogatás mértékének megfelelő összeggel csökkenti: köbméterenként bruttó 100 Ft összeget megtérít a lakossági fogyasztóknak.

A fenti alapdíj csak alapfelszereltséget igénylő szállítójárművel történő és legalább ¾-ed részben megtelt tározók ürítésére érvényes! Társaságunk az alapdíjon felül 20%-kal növelt összegű többletdíjat számolhat fel, amennyiben az adott szennyvíztározó megközelíthetősége nem megfelelően biztosított, vagy az ürítendő tározó kevesebb, mint ¾-ed részben telt meg.

A közműves csatornahálózattal el nem látott településrészeken korábban a szolgáltató évente egy alkalommal kiszámolta, hogy a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlanok tulajdonosai átadták-e kezelésre a 12 hónap során vízfogyasztásuk legalább 40%-át. Amennyiben ennél kevesebb volt az elszállított szennyvíz mennyisége, a szolgáltató kiszámlázta a vízfogyasztás 40%-a és az elszállított mennyiség közötti különbözetet a kötelező közszolgáltatás igénybevételét megsértő ingatlantulajdonosok felé.

A 2011-es évtől megszűnt az évi elszámolás. A tavalyi évre vonatkozóan a Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltatás átvételének napjától, 2010. márc. 19-től 2010. dec. 31-ig tartó időszakot veszi figyelembe az elszámolásnál. A 2010-es elszámoló számlákat várhatóan februárban kapják kézhez az érintett fogyasztók.

2011.01.13.