Tovább a tartalomhoz

Keresés

Horvát-magyar szennyvíztechnikai szomszédolás

Rangos horvát küldöttség, 50 vízügyi szakértő és döntéshozó látogatott el október 18-án a Tettye Forrásház Zrt. szennyvíztelepére. A horvát minisztériumi, hatósági és szakmai képviselőkből álló delegáció a nemzetközi kapcsolatok és a szakmai párbeszéd erősítése érdekében érkezett Baranyába a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség szervezésében.

A szakmai nap egyik fő állomása a pécsi szennyvíztelep volt, ahol a küldöttség tagjai szakmai beszámolókat hallgattak meg, bejárták a telepet és megismerkedtek a Tettye Forrásház Zrt. legjobb gyakorlataival, megoldásaival. A pécsi vízszolgáltató a folyamatban lévő felújítási munkálatok és az ISPA/KA projekt keretében, uniós támogatással megvalósult fejlesztések tapasztalatait is megosztotta a horvát szakemberekkel.

A szomszédos országból érkezett vendégek a fejlesztések fenntartásának, üzemeltetésének részletei iránt is érdeklődtek, s mint Bojan Zmaic, a Horvát Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke megerősítette, Horvátország uniós csatlakozása kapcsán értékes ismereteket kaptak, hiszen hasonló beuházásokra készülnek, mint ami a pécsi szolgáltatónál már megvalósult.

Kovács Károly, a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) elnöke elmondta, a MaSzeSz képviseli Magyarországot az Európai Vízügyi Szövetségben (EWA), amelyben a horvát félnek is vannak küldöttei, ennek eredményeként valósult meg a keddi látogatás, amely során a küldöttség még két baranyai kisvárosban ismerkedett a magyar szennyvízkezelési technológiákkal.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója elmondta, a horvát fél élénken érdeklődött a két évvel ezelőtti tulajdonosváltással kapcsolatos részletek felől is, hiszen a multinacionális társaságok Horvátországban is megjelentek. A szolgáltató vezetője beszámolt arról is, hogy a Tettye Forrásház teljes jogú tagjává vált a Magyar Víziközmű Szövetségnek, és az elkövetkezőkben tovább építik a szakmai kapcsolatokat.

A pécsi szennyvíztelep gondoskodik a pécsi és környékbeli háztartásokban, valamint az iparban naponta átlagosan keletkező mintegy 25 ezer köbméter szennyvíz elvezetéséről és kezeléséről. 2010-ben mintegy 11,8 millió köbméter szennyvizet kezeltek a telep szakemberei a hatóságok által előírt, szigorú határértékek betartásával. Az 1982-1995 között épült telepen üzemel szennyvizes alkalmazásban az ország legnagyobb kapacitású alacsony nyomású UV-s fertőtlenítési technológiája.

Képgaléria

2011.10.19.