Tovább a tartalomhoz

Keresés

Felszállt a köd a csatornából

Köd gomolygott egy áprilisi délután a csatornahálózatból a pécsi Ledinán, a szokatlan látvány azonban csak azok számára jelentett rosszat, akiknél az ereszcsatornákban, a háztetőn is megjelent. Ez bizonyította ugyanis, hogy az esővizet szabálytalanul a szennyvízcsatornába vezették be - az ilyen illegális bekötések felderítésére vetett be egy új eszközt társaságunk.

Komoly költség, súlyos környezetromboló hatás

A szabálytalan bekötés vagy műszaki hiba miatt szennyvízhálózatba kerülő víz felesleges terhelést jelent a hálózatnak, a tisztítóművet pedig többletmunkára készteti, ami komoly pluszköltségeket és üzemeltetési nehézségeket jelent. Ráadásul ez a jelenség az egyik oka a várost elöntő nagyobb esők alkalmával előforduló csatornakiöntéseknek is. Ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék kerül a szennyvíz összegyűjtésére szolgáló hálózatba, a kisebb átmérőjű, nem erre a célra tervezett vezetékrendszer nem tudja megfelelő kapacitásban elvezetni, így az esővízzel higított szennyvíz ki is önthet az aknákból.

A trükközők mindent megtesznek, hogy az ellenőröket távol tartsák a területüktől, a kamerás vagy megfestéses eljárással együtt alkalmazott ködgenerátorral azonban hozzájuk is „bejutnak a szakemberek". A köd szabadon terjed a csövekben és az ereszcsatornából feltörve elárulja, bizonyítja a szabálytalan bekötést.

Borsos ára van a szabálytalan bekötésnek


A szakemberek szabálytalanság megállapítása esetén jegyzőkönyvet vesznek fel, és felszólítják az ingatlan tulajdonosát a szabálytalan bekötés megszüntetésére. A rajtakapott trükközők mélyen a zsebükbe nyúlhatnak: az ellenőrzés költsége, illetve az elmaradt díj a szabálysértő ügyfelet terheli, akinek ki kell fizetnie a bevezetett csapadékvíz mennyisége alapján visszamenőlegesen számított csatorna átalánydíjat, valamint a jogszabályellenes állapot megszüntetéséig a havi plusz csatorna átalánydíjat, ami több százezer forint is lehet.

Pécsett a csatornahálózat elválasztott rendszerű, vagyis a szennyvizet és a csapadékvizet külön hálózat vezeti el, nem egy helyre kerülnek. A szennyvízcsatornába történő csapadékvíz bevezetést kormányrendelet tiltja, a csapadékvíz kizárólag a csapadékvíz-elvezető hálózatba kerülhet. Ha nem biztos benne, például egy új ingatlan vásárlásakor vagy öröklésekor, hogy megfelelően vezetődik-e el az esővíz, a Tettye Forrásháznál a szolgáltatási szerződés megkötésekor kezdeményezheti az ingatlan díjmentes átvizsgálását.

2012.04.06.