Tovább a tartalomhoz

Keresés

Régi fényében látható a fehérhegyi víztorony

Díszkivilágításba öltözik három éjszakán át Pécs egyik jellegzetes, ipartörténeti jelentőségű épülete. A nyáron megújult fehérhegyi víztorony lábánál immár emléktábla is felidézi a helyi bányászat történetében betöltött szerepét.

Felújítása után augusztus 31-én ünnepélyesen átadták  a Pécs-meszesi víztornyot. Az épület a Tettye Forrásház Zrt. beruházásában 17 milliós költséggel újult meg 2012 nyarán. Az 1926-ban épült torony és a gépház két éve új vezetékeket és szerelvényeket kapott, az idei munkálatok során pedig a 300 köbméteres tartályt hordozó épület külsejének felújítása valósult meg. Elvégezték a tartópillérek javítását és a nyílászárók cseréjét, emellett a teljes épület új védőbevonatot is kapott, így újra eredeti szépségében látható.

A meszesi városrészben álló, 33 méter magas vasbeton szerkezet 1926 óta látja el a közeli lakónegyedet ivóvízzel, a mai napig megbízható részét képezve Pécs vízhálózatának. Ugyanakkor az impozáns épület emlékeztet a térségben egykor meghatározó szénbányászat hőskorára is. Ezt az ipartörténeti szerepét teszi teljessé a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány által itt felállított emléktábla, amelyet az alapítvány és a Tettye Forrásház Zrt. képviselői közösen avattak fel a pénteki ünnepségen a bányásznap tiszteletére.

A torony megújulását és a bányászat emléknapját ünnepi díszkivilágítás is köszönti, amely péntektõl vasárnapig öltözteti fénybe az impozáns épületet esténként.

86 éve Svédországból hozták a betonkeverőt

Az újra eredeti szépségében látható szerkezet a vasbetonépítés kezdeti idõszakának is látványos technikai emléke. A kor legmagasabb technikai színvonalán épült meg - az építéséhez Svédországból hozták az akkoriban ritkaságszámba menő betonkeverő gépet. A torony alsó szintjén lakást is kialakítottak a toronyőrnek. A korszerű víztorony a környéken akkoriban kialakított modern bányászlakásokhoz illett. A bányászlakások a kor szociális színvonalát messze meghaladó komfortot kínáltak, az otthonokhoz például udvar és kert is tartozott.

2012.09.03.