Tovább a tartalomhoz

Keresés

Életbe kerülhet a fémlopás!

Társaságunk az elmúlt évben több mint száz esetben tett feljelentést lopás és rongálás miatt a rendőrségen. A vandálok és tolvajok öt és fél millió forintos kárt okoztak tavaly, gyakran komoly balesetveszélyt előidézve tettükkel.

Nyolcvanöt fedlap tűnt el, többnyire a külterületeken, járdából és zöldterületről, de közútról is tulajdonítottak el aknakereteket. A Megyeri út, a Siklósi út és környéke a leginkább fosztogatott területek közé tartozik - akadt olyan elem, amit két hónap alatt négyszer kellett pótolniuk szakembereinknek. Ahol műszakilag megoldható, fém helyett betonra cserélik az öntvényeket. Ez alkalmanként 25-50 ezer forint költséget és többletmunkát jelent, miközben a tettesek pár száz forintot kaphatnak érte egy fémátvevőnél.

A tolvajok több évi börtönt kockáztatnak a lopással. Az eszközök hiánya a vízszolgáltatás üzembiztonságát veszélyezteti, ráadásul egy fedetlen, több méter mély akna balesetek forrása is lehet. A lopások magukra a tolvajokra nézve is életveszélyesek lehetnek. Ennek példája volt, amikor a tortyogói vízbázis területén egy oszloptranszformátort szemeltek ki. Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia, hiszen a húszezer voltos középfeszültséggel üzemelő berendezés lefeszítése közben halálos áramütést, égési sérülést is szenvedhetett volna az elkövető. Mivel a rendszer jelzett a diszpécsernek, hogy valami történt az eszközzel, a kiérkező kollégák megzavarták a tolvajt. Elvinni nem, de tönkretenni sikerült a trafót, ráadásul a kifolyó olaj miatt a talajt is ki kellett cserélni, így több mint 1,2 millió forintos kár keletkezett.

Társaságunk az anyagi kár és a balesetveszély csökkentése érdekében minden esetben rendőrségi feljelentést tesz  és szorosabb együttműködésre törekszik a hatósággal. A pécsi rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a járőrök folyamatosan ellenőrzik a közutakon a fémgyűjtőket, illetve a színesfémfelvásárló-telepeket. A lopás alapesetben is szabadságvesztéssel büntethető, de ha a tettes közútról viszi el a fedlapot, közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt is felelősségre vonható.

2013.01.30.