Tovább a tartalomhoz

Keresés

Csúcsra jár a Tettye-karsztvíz

Az elmúlt hetek kiegyensúlyozottan csapadékos időjárásának köszönhetően jócskán megnőtt a Tettye-karszt vízhozama. Társaságunk gondos gazdálkodással a hálózatba vezeti a hasznosítható karsztvizet, ami így jelenleg a város vízszükségletének csaknem felét fedezi.

A város felett fakadó Tettye-forrás és karszt a vízmennyiséget a mindenkori csapadék függvényében biztosítja, abból pedig bőségesen jutott az elmúlt hetekben. Az elhúzódó esőzések és a hóolvadás folyamatosan feltöltötte a tettyei vízkészletet, a víz felhalmozódott a mészkőhegység üregeiben, így a Mecsekoldalban rejlő vízbázis jelenleg csúcsra járatva szolgálja Pécs lakóit. Társaságunk innen biztosítja a város ivóvízszükségletének szokásosnál jóval nagyobb részét. 

Év eleje óta 324 ezer köbméternyi karsztvizet vezettünk a hálózatba (ez kétharmada a tavalyi egész éves mennyiségnek), volt, hogy napi 10 ezer köbmétert is elért a Tettye-víz mennyisége.

A tettyei vízbázis nemcsak a kiváló minőségű, ásványi anyagokban gazdag ivóvíz miatt különösen értékes. További jelentősége, hogy akárcsak százhúsz éve, napjainkban is ennek üzemeltetése a leggazdaságosabb. A város felett fekvő vízbázisból, a természetes tárolóként működő üregekben felfogott vizet társaságunk kisebb energiaráfordítással tudja eljuttatni több tízezer lakóhoz.

A mészkőhegységekben képződő karsztvizek azonban érzékenyek lehetnek a felszíni szennyeződésekre, ezért az ilyen vízbázisok sérülékenyebbek. Társaságunk vízminőség-ellenőrző rendszere a Tettyén is ügyel a biztonságra. Ha rövid idő alatt túl sok a csapadék, az hatással lehet a karsztvíz minőségére, ezért ilyenkor szakembereink „elengedik" a vizet, abból nem kerül a fogyasztókhoz. Az automatizált rendszert munkatársaink a diszpécserközpontból felügyelik és irányítják a hegyben lévő víznyomás és egyéb tényezők függvényében.

Szeszélyes vízhozam

Szárazabb időszakokban jelentősen csökken a karsztforrások hozama. A Tettye gyakran pont a nyári hónapokban nem ad elég vizet, amikor a legnagyobb az igény, ezért már százhúsz éve sem volt képes önállóan ellátni a várost. 2012-ben összesen csupán 488 ezer köbmétert szolgáltatott, szemben a három évvel ezelőtti 2,3 millió köbméter vízzel. Az eddigi „top" éves hozamot 1896-ban jegyezték fel, amikor 4,2 millió köbméter vizet adott, ez a mennyiség tíz hónap alatt megtöltené mindhárom orfűi tavat.

2013.03.01.