Tovább a tartalomhoz

Keresés

Megnyílt a Tettye Forrásház Zrt. Vízkincstára

Rendhagyó tanóra keretében adták át március 22-én a Tettye Forrásház Zrt. interakítv bemutatótermét a pécsi Damjanich utcai gépháznál. A víz világnapja tiszteletére kialakított kiállítás az átalakított műszaki épületben és az egykori gépház ősfás kertjében várja a látogatókat.

Az ivóvízhasználat érdekességeibe és a pécsi vízszolgáltatás 120 éves múltjába, jelenébe pillanthattak be a pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola diákjai pénteken, akik elsőként vették birtokba a szolgáltató bemutatótermét. 

A kiállítás egyik része a római kortól sajtóhírekkel, korabeli dokumentumokkal és tárgyi emlékekkel szemlélteti, milyen fontos szerepet játszott a víz és a csatorna Pécs modern nagyvárossá alakulásában. A helyszín ezért is szimbolikus, mert Pécs vízszolgáltatásának egyik kiindulópontja, együtt nyitották meg a Tettyén kiépült forrásházzal 1892-ben. 

A másik szekció a mai vízszolgáltatásról, vízhasználatról kínál játékos formában elsajátítható ismereteket. A gyerekek kipórbálhatják ügyességüket a római aquaduct makettjének építésénél, és azt is megtapasztalhatják, sok energia szükséges ahhoz, hogy a mélyfúrású kutak vize a TV-toronyba is feljusson.  

A gyalog vagy helyi buszjáratokkal könnyen megközelíthető, belvárosszéli bemutatótermet a Tettye Forrásház Zrt. általános iskolásoknak ajánlja természet- és környezetismereti órák helyszínéül. A vízkincstár hétfőtől péntekig várja az érdeklődő csoportokat előzetes bejelentkezés alapján, de nyílt napok is lesznek, várhatóan április elején.

További információ: 72/421-720, kommunikacio@tettyeforrashaz.hu

2013.03.22.