Tovább a tartalomhoz

Keresés

Házi szennyvízátemelő tulajdonosok figyelmébe

Egy új jogszabályváltozás következtében a jövőben a víziközmű-szolgáltatók fogják üzemeltetni a házi szennyvízátemelők többségét. Kérjük, olvassa el figyelmesen tájékoztatónkat, és amennyiben érintett, vegye fel a kapcsolatot társaságunkkal, jelezze átadási igényét!

A házi szennyvízátemelők üzemeltetése a szolgáltató feladata

Az 58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet 2013. december 3-ától hatályos módosítása alapján a háztartási szennyvizet közvetlenül az utcai szennyvízhálózatba juttató házi szennyvízátemelők (szivattyúk és ezek műtárgyainak, szerelvényeinek) működtetése, üzembiztonságának és működőképes állapotának folyamatos fenntartása az elkövetkezőkben a víziközmű-szolgáltató feladata. 

A felhasználó kötelezettségei

Annak érdekében, hogy a szolgáltató ezt a feladatát elláthassa, a rendelet értelmében az érintett felhasználóknak biztosítaniuk kell:

  • a házi szennyvízátemelő megközelítésének és hozzáférhetőségének korlátozásmentes lehetőségét (vagyis hogy szakemberek az ingatlanra bejuthassanak és ott az átemelőhöz akár járművel, célgéppel hozzáférjenek);
  • a szennyvízátemelő rendeltetésszerű használatát és folyamatos energiaellátását. (A későbbiekben a házi átemelő felhasználási helytől független energiaellátásának kiépítésről, vagy az energiaellátás további biztosításáról és a megosztott költségviselésről az illetékes önkormányzat legkésőbb 2018. december 31-ig az üzemeltető bevonásával megállapodik a felhasználóval.)

Átadás-átvétel a felhasználó írásos igénybejelentése alapján

A meglévő és üzemelő szennyvízátemelőket a Tettye Forrásház Zrt. a felhasználó erre vonatkozó írásos igénybejelentése alapján átveszi üzemeltetésre, amelyről a szabályozás által előírt tartalommal jegyzőkönyvet kell felvennie a feleknek. A jegyzőkönyvben rögzítik:

  • az átemelő méretét, anyagát, ingatlanon belüli elhelyezkedését, közterület felőli megközelíthetőségét, a hozzáférhetőség módját;
  • a szivattyú elhelyezését, típusát, gyártási évét, műszaki állapotát és az utolsó felújítás időpontját;
  • a szennyvíz bekötővezetékhez, vagy a házi vízhálózathoz csatlakozó szerelvények méretét, típusát;
  • az energiaellátó vezeték csatlakozási pontjait, a beépített elektromos védelmi berendezések jellemzőit;
  • a felhasználó által átadott műszaki terveket, azok megfelelőségét, a helyszínen készült vázrajzokat.

Társaságunk 2013. december 31-ig levélben tájékoztatja a nyilvántartásában szereplő, érintett ügyfeleket az átadáshoz szükséges teendőkről. Lehetnek azonban olyan ügyfelek, akik szennyvíz átemelőt építettek ki az ingatlanukon és azt nem jelezték cégünknek.

Amennyiben érintett, kérjük, hogy a házi szennyvízátemelő átadására vonatkozóan igényét írásban jelezze társaságunk ügyfélszolgálatán 2014. január 15-ig az uszi@tettyeforrashaz.hu vagy a 7602 Pécs, Pf. 33 címen vagy Búza téri ügyfélszolgálati irodánkban. Az igénybejelentés kézhezvételét követően 15 napon belül társaságunk levélben tájékoztatja Önt az átadás-átvételi eljárás időpontjáról, részleteiről.

Az előírt átadás-átvételi eljárást a rendelet értelmében 2014. február 28-ig kell lefolytatni.

A házi szennyvízátemelő rendeltetésszerű használata

Felhívjuk figyelmét, hogy a karbantartás és javítás költségeit a szolgáltató csak abban az esetben köteles állni, ha a meghibásodás rendeltetésszerű használat ellenére következett be. A nem rendeltetésszerű használatból eredő javítások költsége továbbra is a felhasználót terheli!
A megfelelő csatornahasználat házi átemelő esetében különösen fontos, mivel a technológia csak bizonyos határokon belül tud zavartalanul működni, és sérülékeny is, a belekerülő idegen anyagok rendszeresen üzemzavart okoznak a szivattyúkban. Kérjük, figyeljen arra, mi kerül a lefolyóba!

Amennyiben kérdése volna, forduljon hozzánk bizalommal, ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére. Köszönjük együttműködését!

2013.12.20.