Tovább a tartalomhoz

Keresés

Ólomcsövek: Pécsett csak biztonságos ivóvíz kerül a poharakba

2013 decemberében újabb szigorítás lépett érvénybe az ivóvíz tekintetében Magyarországon. Egy uniós előírásnak megfelelve az ivóvíz ólomtartalmának megengedett határértéke a jelenlegi 25-ről 10 mikrogrammra csökkent literenként. Pécsett és környékén évek óta csakis a szigorított rendelkezéseknek megfelelő víz kerül a poharakba.

A fokozatos, 1998-ban még 50 mikrogrammról induló határérték korlátozás célja, hogy csökkenjen az ólombevitel lehetősége szervezetünkbe. Az élelmiszer és a kipufogógáz mellett ugyanis az ivóvíz közvetítésével, ólomból készült vezetékekből juthat testünkbe a felhalmozódva egészségügyi kockázatot jelentő fémből.

Pécsett és a környező településeken ma már egyetlen ólom anyagú vezeték sincs a vízellátó hálózatban, a bekötővezetékeknek pedig kevesebb, mint egy százaléka tartalmaz ólmot. Évekkel ezelőtt megkezdődött a felmérésük és kiváltásuk, a Tettye Forrásház Zrt. egész szolgáltatási területén mindössze 239 darab maradt, amelyek cseréje ütemezett a gördülő fejlesztési tervben.

Figyelem! A felhasználóknak is érdemes megvizsgálniuk a házi vezetékeket, mert bár az 1970 után épült épületekbe, így a panelházakba már nem építettek ólomcsöveket, a régebbi belvárosi épületeknél, ha nem újították fel, még ma is előfordulhatnak a házirendszer részeként. Mivel ezek a lakók tulajdonában vannak, cseréjük a felhasználó felelőssége. Amennyiben érintett lehet, javasoljuk, hogy tájékozodjon házi ivóvízvezetékével kapcsolatban!

Tudta-e?
Ólmot több mint kétezer éve használnak a különböző csövekhez, a rómaiak vízhálózatok kiépítésénél alkalmazták előszeretettel ezt a lágy, jól megmunkálható anyagot. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban még ma is több millió háztulajdonoshoz jut ólomcsöveken keresztül a víz. Miután felismerték káros hatását, mindenütt programot indítottak az ilyen típusú vezetékek cseréjére.

Az ólomkioldódás mértéke elsősorban a víz savasságától és keménységétől függ. Minél lágyabb és minél savasabb az ivóvíz, annál erősebb a kioldódás, míg a kemény víz vízkőréteg kialakításával csökkenti az ólom kioldódását a csövekből.

Az ivóvíz biztosítása nagy felelősséggel járó közszolgálat. Éppen ezért a vízellátás teljes folyamatát szigorú hatósági számonkérés mellett folyamatos minőség-ellenőrzés kíséri. A Tettye Forrásház Zrt. laboratóriumában évi 14 ezer ivóvíz vizsgálatot végeznek, a szakemberek több mint százféle paraméterre elemzik az ivóvizet. Az ólom esetében már évek óta a most életbe lépett, szigorított határértéket alkalmazzák.

2014.01.08.