Tovább a tartalomhoz

Keresés

Egy kanadai jogosítvány különös utazása

Az nem meglepő, hogy a pécsiek elhasznált vize a szennyvíztisztító telepről messze eljut, hiszen a szennyvízkezelés végén a Pécsi-vízbe vezetett tiszta víz a Dráván és a Dunán át a Fekete-tengerbe kerül. De hogy egy kanadai jövevény „akadjon fenn" a pécsi szennyvíztelepen, még a sokat látott helyi szakembereket is meglepte.

Pedig ez történt: február elején egy kanadai jogosítványt vettek észre munkatársaink a szilárd szennyeződések felfogását végző rácsgépházban. A szennyvíztisztítás első fázisaként ugyanis a Megyeri úti rácsgépházban, majd a városi szennyvíztelepen kőfogó és sűrű törmelék rács szűri ki a durva szennyeződéseket. Az évi 150 tonnányi (vagyis napi 410 kilogrammnyi) rácsszemét közt máskor is akadt már plasztikkártya, de az igazolványok, pontgyűjtő- és egyéb kártyák általában több darabban, felismerhetetlenül érkeznek. Ez az engedély azonban sértetlen maradt, így nem okozott problémát a tulajdonos azonosítása. A telepen dolgozó kollegák jelezték a szokatlan fogást, végül némi nyomozás és egy adag szerencse segítségével megtaláltuk és értesítettük a tulajdonost.

A meglepetés nagy volt: az évtizedekkel ezelőtt külföldre települt, de pár éve hazaköltözött pécsi hölgy elmondta, már lemondtak a jogosítványról, amit négy hónapja loptak el a pénztárcájával és más irataival együtt a pécsi vásárban. Bár hetekig igyekeztek a nyomára akadni, nem került elő a fontos irat, amit feltehetően a tolvaj dobott a csatornába. "Nem tudom elmondani, milyen hálásak vagyunk a Tettye Forrásház munkatársainak, akik kimentették a szennyvízből ezt a nehezen pótolható iratot" - mondta el a hölgy, aki személyesen mondott köszönetet a szennyvíztelep szakembereinek, amikor átvette a kártyát.

Játékkatona, műfogsor, mobiltelefon - mi minden kerül a csatornába?

A tapasztalatok azt mutatják, sajnos szinte minden a csatornába kerül, ami csak lefér a vezetékeken. Sőt, néha az is, ami nem... Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy amit levitt a víz, az eltűnt, bármi is volt, hiszen a szennyvíztisztító majd ártalmatlanít mindent. A szennyvíztelepek azonban nem azért vannak, hogy a veszélyes anyagokat vagy a dugulást okozó hulladékokat kiszűrjék.

Strandlabda, útjelző bólya, kulcs, matchbox, akkumulátor - a közös bennük, hogy valamennyi tárgy csatornarelikvia, a pécsi szennyvízhálózatban találták munkatársaink, akik kisebb gyűjteményt is összeállítottak a szennyvízből előkerült, rácsgépházban fennakadt tárgyakból. A relikviák tárlatán a személyi igazolványtól a játékbabafejen, dollárbankón át a legóig és mobiltelefonig mindenféle dolog akad.

Mi nem kerülhet a csatornába? Tilos a szennyvízcsatornába bevezetni környezetre veszélyes anyagokat, dugulást okozó szilárd, vagy nehezen oldódó hulladékot, illetve minden olyan folyékony hulladékot, amely nem a víz felhasználása során keletkezett! Nem kerülhet a csatornába például: zsír, olaj, benzin, festék, oldószer, vegyszer, gyógyszer, építési törmelék, homok, ruhanemű, játék, eldobható pelenka, tisztasági betét, nedves törlőkendő, felmosófej, macskaalom, műanyagflakon, kő, csont, gyümölcsmag, fémkupak, csapadékvíz. 

2015.02.13.