Tovább a tartalomhoz

Keresés

Sikerrel zárult a pécsi biogáz erőmű próbaüzeme

A sikeres próbaidőszak után az üzemszerű működés szakaszába lépett Pécs város zöld energiát termelő biogáz erőműve. Az üzem a pécsi TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. által működtetett szennyvíztisztító-telepen, a legkorszerűbb technológiával épült fel azzal a céllal, hogy a helyi szennyvíz tisztítása során keletkező szennyvíziszap és a régióból beszállított hulladékok ártalmatlanításával biogázt, majd zöld áramot állítson elő.

Az európai uniós és magyar pályázati támogatást élvező, összességében 2,1 milliárd forintos beruházással megvalósult erőműben egy éve indult a próbaüzem, az elmúlt hónapokban a biomű sikeresen bekapcsolódott a szennyvíztelep technológiájába. Ahogy arról az október 27-i zárórendezvényen a szakemberek beszámoltak, a tesztüzem során 138 500 saját és 2 510 tonna beszállított szennyvíziszapot dolgoztak fel és hasznosítottak az erőműben, amely félgőzzel is csúcsteljesítményt nyújt: bár még nem érte el befogadóképességének teljes kapacitását, már most fedezi a szennyvíztisztító-telep működéséhez szükséges hőenergia egészét és villamosenergia-igényének 70 százalékát. Jelenleg naponta 5 500 köbméternyi biogázt állítanak elő, aminek elégetésével az erőmű gázmotorjai 10 100 kWh villamos energiát termelnek.

Sándor Zsolt, a projektet megvalósító TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a létesítmény nemcsak zöld energiát állít elő, a kitűzött céloknak megfelelve a régiót is komoly környezetterhelés alól mentesíti. Már a próbaüzem alatt a környék 16 szennyvíztelepéről fogadtak szennyvíziszapot és szerves - éttermi, élelmiszeripari, állati - hulladékot, itt ártalmatlanítják például a helyi közétkeztetés konyháinak hulladékát is. Mindemellett az üzem működése évi 40 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenést eredményez.

Az ünnepélyes projektzárón dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere méltatta a környezetvédelmi, gazdasági és fenntarthatósági szempontból is kiemelt projektet. A városvezető hangsúlyozta: megtérülő beruházásról van szó, amely a telep energiaigényének fedezésével, a költségek csökkentésével hosszú távon szolgálja a társaság, közvetve a fogyasztók érdekét. Szavai szerint a baranyai megyeszékhely néhány évvel ezelőtt lépett arra az útra, amellyel zöldvárossá szeretnék alakítani Pécset, ehhez járul hozzá a már működő biogázüzem is. A város eltökélt abban, hogy a jövőben is pályázzon az „Európa Zöld Fővárosa" címre. Páva Zsolt úgy vélte, Pécs a biogáz erőművel és annak sikeres próbaüzemével az ország számára is bizonyítja: érdemes környezetbarát energianyerési technológiákban és hasonló fejlesztésekben gondolkodni.

A „Biogázüzem létesítése Pécsen" című, KEOP-4.4.0/11-2011-0038 azonosítószámú projekt megvalósítója a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. és jogelődje, a 2014 nyarán a vízszolgáltatóba olvadt BIOMŰ-Baranya Kft. volt.

A kivitelezési munkálatok 2013 őszén indultak, alig két évvel később pedig már kiváló minőségű biogázt állít elő a pécsi üzem, a szolgáltató pedig az újabb zöld-fejlesztéseken dolgozik.

A megújuló energiát termelő erőmű 987 192 500 forintos uniós pályázati támogatás révén valósult meg, a projekt 2015. október 31-vel zárult.

2015.11.09.