Tovább a tartalomhoz

Keresés

Kertvárosi utcák felújítása

Következő szakaszához érkezett az idei év egyik legjelentősebb ivóvíz- és szennyvízhálózat rekonstrukciója – a régi Kertváros 14 utcáját érintő felújítás során újabb öt utcába álltak be a munkagépek, a Móra Ferenc utca Szilva-Viola utcák közti szakaszán teljes útzárra lehet számítani.

Aktuális információk

A korszerűsítés a Móra Ferenc utcában folytatódik, ahol a több ütemben zajló felújítás egészen a nyár közepéig tart. Annak érdekében, hogy minél kisebb mértékben okozzon fennakadást a közlekedésében, március 17-én és 18-án várhatóan az esti órákban végzi a kivitelező a munkálatokat a Móra Ferenc utca Megyeri úti végében. Az éjszakába is átnyúló munkavégzéssel elkerülhető lesz a kereszteződés teljes útzárása, ezáltal a munkagödrök csak a legszükségesebb mértékben zavarják a forgalmat. Köszönjük a lakók türelmét és megértését!

Az összesen 715 méter hosszú vezetékszakasz felújítási munkálatai a Móra Ferenc utca két végében párhuzamosan folynak a mielőbbi befejezés érdekében. A Megyeri út – Szilva utca közti részen a több ütemben haladó rekonstrukció ideje alatt jellemzően részleges forgalomkorlátozásra lehet számítani, míg a Szilva utca – Viola utca közti szakaszos munkavégzés szükségessé teszi a teljes útzár alkalmazását. A forgalomkorlátozással érintett útszakaszon közlekedő járművek részére kerülő útvonal lesz kijelölve, kérjük, figyeljék a kihelyezett tájékoztató táblákat.

A 130, 130A jelzésű helyi autóbusz járatok terelő útvonalon közlekednek, a menetrendi változás először a Bimbó utcai megállót érinti. Az aktuális menetrendről a Mobilitás Központ ügyfélszolgálatán és honlapján tájékozódhatnak. Kérjük, fokozott figyelemmel közlekedjenek a munkálatokkal érintett úttesten!

Ezzel párhuzamosan a Tolsztoj, Bólyai Ferenc, Kertváros és Gyulai Pál utcákban egyszerre dolgoznak majd az ivóvíz- és szennyvízvezetékeken. A vízvezetékek felújítása miatt a munkálatok ideje alatt ideiglenes vízellátó rendszerrel, repülővezetékekkel biztosítja a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. az ivóvíz-szolgáltatást, ezért csak időszakos nyomásesés vagy rövid ideig tartó vízhiány fordulhat elő. A korlátozással közvetlenül érintett lakókat a kivitelező szórólapon tájékoztatja. 

A projektről

Érintett utcák

Az Ág, Boldog Özséb, Csalogány, Szent Erzsébet és Egressy utcákban az ivóvízvezetékek, a Móra Ferenc, Nyárfa, Erdély, Pannónia utcákban a szennyvízvezetékek, a Kertváros, Gárdonyi Géza, Gyulai Pál, Bólyai Farkas, Tolsztoj utcákban mindkét hálózat vezetékei megújulnak.

Miért van szükség a munkálatra?

Az ivóvízhálózaton a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető, főként azbesztcement csöveket váltják le korszerű, időtálló vezetékre a szakemberek. Nemcsak a csöveket cserélik - a rekonstrukció olyan fontos csomópontokat is érint, ahol több fővezeték találkozik. Itt az elöregedett elzáró szerelvények helyére is újak kerülnek, ezzel jelentősen javul a rendszer biztonsága, csőtörés esetén minél kevesebb fogyasztó érintettségével lehet elvégezni a javítást.

A területen lévő, 30-as években épült beton szennyvízcsatornák szintén erősen korrodált állapotban vannak, a sűrűn beépített, lefolyástalan régi városrészben egy esetleges meghibásodásnál a kiáramló víz/szennyvíz jelentős kárt okozhat a burkolatban, épületekben.

A rekonstrukció a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. által benyújtott, az elkövetkező évtizedek biztonságos szolgáltatását megalapozó (2015-től 2029-ig tartó időszakot felölelő) Gördülő Fejlesztési Terv része, amelyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is jóváhagyott. 

A kivitelezést a közbeszerzési eljárás nyertese, a Szedibau Kft. végzi.

Várható-e vízhiány?

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. arra törekszik, hogy a környéken élők hosszú távú érdekeit szolgáló munkálatok a lakosok mindennapjait a lehető legkisebb mértékben, a legrövidebb ideig zavarják. A gondosan megtervezett és előkészített felújításokat ezért egyszerre, folyamatos üzemeltetés mellett végzik el az ivóvíz- és szennyvízhálózaton. A vízvezetékeket érintő munkálatok alatt ideiglenes vízellátó rendszerrel, repülővezetékkel biztosítják az ivóvíz-szolgáltatást, a környéken lakók csak időszakos nyomásesésre, rövid ideig tartó vízhiányra számíthatnak, az érintett ügyfeleket szórólapon is értesítik.

Forgalomkorlátozásra kell-e számítani?

Ahol kiváltható más technológiával, társaságunk igyekszik elkerülni a nyílt árkos munkavégzést, útzárat. A cserélendő szennyvízvezetékek azonban régi Kertvárosban többnyire az út közepén, 3-4 méteres mélységben futnak, így elkerülhetetlen a teljes útlezárás az adott munkavégzés idejére.

A csatlakozó utcák megközelítése ezzel együtt mindenhol biztosított, a lezárás mindig csak az adott szakaszon lévő ingatlanokra való napközbeni be- és kihajtást korlátozza: reggel 8 óra előtt és délután 16 óra után azonban ezek az ingatlanok is megközelíthetőek járművel (gyalogosan mindig). Az érintett lakókat a kivitelező a postaládákba kézbesített szórólapokon tájékoztatja a munka ütemezéséről és az ezzel járó forgalomkorlátozásról. 

A vezetékcsere részletekben, aknától aknáig halad, mindig csak az adott (kb. 20-40 méternyi) útszakasz lesz elzárva a forgalom elől. A szakemberek minden napot úgy zárnak, hogy a munkagödröt aszfaltszintig visszatöltik, így a közlekedés újra haladhat rajta, az egyes ütemek végén pedig az útburkolatot ideiglenesen, betonnal helyreállítják. 

Az ideiglenesen helyreállított útburkolatok, járdák az aszfaltüzemek újraindulásával és a tavaszi időjárás beköszöntével kapnak majd új aszfaltburkolatot, a végleges helyreállítás tavasszal fog megtörténni.

A szemétszállítást befolyásolja a munka?

A hulladékelszállítás rendje nem változik. Ahol a munkagödör akadályozza az ingatlan megközelítését, ott a lakók által kihelyezett konténereket a vállalkozó a BIOKOM Nkft.-vel egyeztetett területre viszi, majd a kiürített edényeket visszaszállítja az ingatlanra. Javasoljuk, hogy a lakók lássák el azonosítóval az edényeket. 

Várható-e az átlagostól eltérő zajszennyezés?

Egyes munkafázisok, mint például az útburkolat bontása, erős zajterheléssel járnak, a szakemberek és a munkagépek ezért 8 és 16 óra között dolgoznak a területen.

További kérdés esetén…

A munkálatok alatt a lakók a szolgáltató 24 órás diszpécserszolgálatán jelezhetik a műszaki meghibásodásokat, észrevételeiket:

Telefon: 72/421-799 Zöldszám: 80/811-111 (1-es menüpont)

E-mail: info@tettyeforrashaz.hu

2016.09.07.