Tovább a tartalomhoz

Keresés

Víz- és szennyvízhálózat korszerűsítése a Mecsekoldalban

Február 5-én, hétfőn startolt az idei év egyik legjelentősebb víziközmű-rekonstrukciója a pécsi hálózaton. A több mint 300 millió forint értékű beruházásban a Magaslati út és a Surányi út ivóvíz- és szennyvízvezetékei újulnak meg. A rekonstrukció az önkormányzati útpálya felújítással összhangban zajlik.

A tervek szerint hamarosan megújul a Mecsekoldal fő közlekedési tengelye. Ezt megelőzően társaságunk -Pécs város megbízásából, a Gördülő Fejlesztési Terv részeként - kicseréli a burkolat alatti közműveket, a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető vezetékeket. (Az elmúlt 8 évben az érintett fővezetékeken 19 csőtörés fordult elő, emellett 110 aknás hibát kellett a szolgáltatónak elhárítania.) Őszig összesen 5140 méternyi korszerű vezeték kerül a földbe - hosszú időre garantálva ezzel a városrészben élők kiegyensúlyozott ellátását.

A munkálatok során a régi öntöttvas és PVC vezetékek helyett az utak teljes hosszában új, korszerű anyagból készült vízvezetékeket építümk ki. A Magaslati úton 1820, a Surányi Miklós úton 1330 méternyi csövet cserélnek a szakemberek (párhuzamosan futó ellátó és töltő vezetéket, illetve bekötéseket). Emellett összesen 1990 méter hosszan újul meg a szennyvízhálózat az érintett ingatlanok szennyvízbekötéseivel együtt.

A rekonstrukció egy része föld alatt zajló csőbefűzéses technológiával zajlik, egy-két kisebb munkagödörrel. A vízvezetéket és az ingatlanok bekötéseit azonban csak nyílt árkos kivitelezéssel lehet cserélni. Emiatt elkerülhetetlen a munkálatokkal haladó, átmeneti forgalomkorlátozás: szakaszos, félpályás útlezárásra, esetenként jelzőlámpás irányításra lehet számítani. Annak érdekében, hogy már a felújítás során minél hamarabb újra biztosított legyen az akadálymentes forgalom, a kivitelező az egyes szakaszok végén aszfaltszintig helyreállítja az utat.

A több ütemben zajló vezetékcsere először a szennyvízhálózatot érinti, majd a víz kerül sorra; a munkálatok várhatóan őszig tartanak.

A rekonstrukció idejére a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. ideiglenes vízellátó hálózatot épít ki a környéken lakóknak, így a felújítás tervezetten csak rövid ideig tartó vízhiánnyal jár, az érintett lakók szórólapon kapnak tájékoztatást.

A hulladékelszállítás rendje nem változik. Ahol a munkagödör akadályozná az ingatlan megközelítését, ott a lakók által kihelyezett konténereket a vállalkozó a Dél-Kom NKft.-vel egyeztetett területre viszi, majd a kiürített edényeket visszaszállítja az ingatlanra. (Javasoljuk, hogy lássák el azonosító jelzéssel az edényeket!)

Köszönjük a közlekedők és a környéken élők megértését, türelmét!

AKTUÁLIS

Surányi út: március 26-i héten a Surányi úton is elindul a szennyvízhálózat felújítása; a Magaslati út egy részén már kicserélték a régi vezetékeket a szakemberek, a havas, fagyos időjárás azonban megnehezíti, lassítja a munkavégzést. A Surányi úton előbb a Hunyadi utcai kereszteződéstől korszerűsítenek, majd az Angster József utcáig tartó szakaszon is dolgoznak a szakemberek. Eddig szinte zavartalan volt a forgalom a területen, az út közepén futó szennyvízvezetékek miatt azonban a Surányi utcában április végétől rövid szakaszokon teljes szélességű útlezárások is előfordulhatnak.

Magaslati út: április 9-én elindulnak az ivóvízhálózat munkálatai is, a Kiss József utcától nyugati irányba, a Gergely utca felé. A forgalom félpályán haladhat, lámpás irányítás mellett.

2018.02.02.