Tovább a tartalomhoz

Keresés

Luxusautókulcs, golflabda, Stikeez a csatornában

Vadonatúj vezetékek gyűjtik már a város szennyvizét a Mártírok útja alatt, ahol több szolgáltató is dolgozott a nyáron. A régi, nagy átmérőjű csövekből a felújítás során rengeteg oda nem való tárgy került elő, a meghökkentő relikviák a napi 5000 köbméternyi szennyvízzel sodródva ültek le a vezetékek aljára.

A tucatnyi relikvia közt akad golflabda, mobiltelefon, kulcs, számos plasztikkártya, sőt még egy Mercedes slusszkulcsa is. (Ami beleeshet a vécébe, lefolyóba, sokszor bele is pottyan). Társaságunk külön kiállítást szentelt a pécsi hálózatban és a szennyvíztisztító telepen kikötött érdekesebb tárgyaknak, a tárlat a telepen kapott állandó helyet.

Mi ne kerüljön a lefolyóba, csatornába?

A szennyvízhálózatba csak olyan folyékony hulladék kerülhet, ami a víz felhasználása során keletkezik (pl. mosogatáskor, mosáskor, fürdéskor, takarításkor), a vécén pedig csak azt lehet lehúzni, ami ott születik.
Az élelmiszer-hulladék mellett (például csontok, tollak, étolaj, ételmaradékok, gyümölcsmag) szilárd, vízben nem oldódó anyagokat (például homok, kavics, fa, kupak, beton, ruhanemű, vatta, betét, tampon), fém- és műanyag-, vagy vegyipari hulladékot (benzin, festék, oldószer, gyógyszer, növényvédő szerek, mérgek) sem szabad a vécébe vagy a lefolyóba önteni. Macskaalmot, építési törmeléket, kisállatok tetemét és szögeket se dobáljunk a csatornába.

2019.12.03.