Tovább a tartalomhoz

Keresés

A pécsi szennyvíztisztító telep is részt vesz a koronavírus kutatásban

Társaságunk a Pannon Egyetemtől kapott felkérést arra, hogy szennyvízmintákkal segítse a Covid-19 megbetegedést okozó vírus megjelenésének, terjedésének vizsgálatát.

A Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportja, a Pannon Egyetem (Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ és Környezetmérnöki Intézet) és a Mol együttműködésében öt hónapon át kilenc város szennyvizének változását fogják figyelni az első fázisban. Ehhez júniustól kéthetente szolgáltatunk mintát a nyers szennyvízből, amit a pécsi kutatók virológiai elemzéseknek vetnek alá.

A kutatás célja, hogy kidolgozzanak egy rendszert, amivel előre lehet jelezni a fertőzés visszatérését, a járvány terjedését. Mivel több tízezer háztartás használt vize kerül a szennyvíztelepre, a szennyvízben található nyomok segítségével a hagyományos tesztelésnél nagyobb mintán észlelhetik, ha újra megjelenik a vírus egy közösségben. (Így még a tömeges fertőzések előtt meg lehet hozni a szükséges lépéseket, például a kijárási korlátozás elrendelését.)

Az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbra is magas a fertőzés kockázata, ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozzák a lakosságot, és figyeljék, hogy felgyorsul-e a vírus terjedése. Pécsen kívül a vizsgálatok Ajkán, Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Nagykanizsán, Szegeden és Veszprémben folynak majd.

2020.05.21.