Tovább a tartalomhoz

Keresés

Majd, ha fagy?

Elég egyetlen fagyos éjjel, hogy egy nem megfelelően szigetelt vízmérő tönkremenjen - váratlan kellemetlenséget és súlyos költségeket okozva gazdájának. Ha eddig nem tette meg, itt az ideje, hogy felkészítse vízmérőjét, házi vezetékeit a téli időjárásra!

A házi vízvezetékek, szerelvények fokozott veszélynek vannak kitéve télen, a vízmérők és az épületek vízhálózatának fagyvédelme a felhasználók kötelezettsége és érdeke is: egy rendkívüli mérőcserénél több mint 20 ezer forintos kiadással kell számolni (plusz az esetleges kötbérrel), de a többi javítás és az elfolyt víz ára is a figyelmetlen, pórul járt ingatlantulajdonost terheli. Egy fél centiméteres repedésen egyetlen nap alatt több havi vízfogyasztás mehet veszendőbe.

Kerülje el a fagykárt! 
Nézze meg videónkat a mérők téliesítéséről!

Javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizze az aknákat, kerti csapokat, főként a télen nem mindennap használt épületeknél, pincéknél és telkeken. Ott, ahol már előfordult fagyás, még több figyelemmel szigetelje a mérőket, csöveket, hiszen a hideg legközelebb sem fogja kímélni a szerkezeteket.

A fagy leginkább a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. (Egy keményebb télen a szabályos mélységbe telepített vízórák is elfagyhatnak, elég egy félrecsúszott aknafedlap.) Ha nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben van a vízmérő, fedje be nem nedvszívó anyaggal, hungarocell darabokkal, építési fóliával, vagy más hőszigetelő anyaggal. A hálózat víztelenítése után szigetelje a mérőt, mert marad benne víz.

Szigetelje (vagy ha nem lehet, időben víztelenítse) a fagynak kitett vezetékszakaszokat, tűzfalban vagy falon kívül futó csöveket. Extrém hidegben még akár fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a vezetékekben lévő víz ne fagyjon be.

Ha mégis elfagyott a mérő, hívja társaságunk diszpécserszolgálatát (72/421-799; 80/811-111), szakembereink tájékoztatják a teendőkről. A kisebb jégdugók körültekintően, fokozatos melegítéssel házilag is orvosolhatóak (hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval, vagy meleg vízzel), de ne próbálkozzon nyílt lánggal, a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, műanyag csövet.

Ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, a szerkezet tönkrement, cserélni kell. Hívjon minket!

2020.11.13.