Tovább a tartalomhoz

Keresés

Jó tett helyébe jót várj, avagy egy jogosítvány szerencsés utazása

Pár évvel ezelőtt szakembereink egy kanadai jogosítványra lettek figyelmesek a pécsi szennyvíztisztító telepen. A plasztikkártya csodával határos módon egy darabban érkezett meg a szilárd szennyeződések felfogását végző gépházba; kisebb nyomozás után Pécsen élő tulajdonosa is meglett, akitől korábban ellopták iratait.

Úgy tűnik, a csatornahálózatba kerülő vezetői engedélyeket saját védőszent óvja a sérüléstől: ezúttal egy (a szolgáltatási területünkön élő) kínai hölgy jogosítványa utazott és jutott el törésmentesen Pécs és a környező települések szennyvizének gyűjtőpontjára.

A szennyvíztisztítás első fázisaként a Megyeri úti rácsgépházban, majd a városi szennyvíztisztító telepen kőfogó és sűrű törmelékrács szűri ki a durva szennyeződéseket. Az évi 150 tonnányi (vagyis napi 410 kilogrammnyi) rácsszemét közé kerülő igazolványok, pontgyűjtő- és egyéb plasztikkártyák általában több darabban, felismerhetetlenül érkeznek ide az elhasznált vízzel. Ez az engedély viszont a hat évvel ezelőtti esethez hasonlóan sértetlenül, kifogástalan állapotban akadt fenn a rostán.

Mint a beazonosítást követően kiderült, a jogosítvány gazdája annak a kínai házaspárnak az egyik tagja, akik tavaly áprilisban, a koronavírus járvány kitörésekor több száz steril orvosi maszkkal és pénzadománnyal segítették településük önkormányzatát. Úgy tűnik tehát, az önzetlen segítséget meghálálja a sors: a hölgytől eltulajdonított iratok közül a vezetői engedély - többszintű fertőtlenítést és sterilizálást követően - vissza is került tulajdonosához, a házaspár társaságunk központjában vette át a Pécs alatti hálózatot is megjárt plasztikkártyát.

2021.07.21.