Tovább a tartalomhoz

Keresés

Felbontás helyett vezetékbélelés a sínek alatt

Korszerű technológiával, minimális felbontás mellett hárították el a város egyik legnagyobb ivóvíz fővezetékén történt meghibásodást a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei. A Siklósi út alatt futó, 500 milliméter átmérőjű acélvezeték működését béleléssel állították helyre a héten.

A Kertvárost Pécs belvárosával összekötő, 1975-ben üzembe helyezett gyűjtővezetéknek éppen a vasúti sínek alatti részén jeleztek hibát a műszerek. A vasúti pálya felbontását elkerülendő, a kilyukadt vezetéket belülről foltozták meg. A többlépcsős munka első fázisaként kicserélték a hibás szakasz két végén működő tolózárakat, majd a sérült szakaszon béleléses technológiát alkalmaztak: egy műgyantával átitatott tömlőt húztak a meglévő csőbe, amelyet nyomás alatt tartva gőz-levegő keverékével szilárdítottak meg. Az ilyen eljárásokkal hosszú munkagödrök nélkül végezhetők el a munkálatok, így azok kevésbé zavarják a közúti (jelen esetben vasúti) forgalmat, illetve a környéken élők mindennapjait.

A szóban forgó fővezeték különösen fontos szerepet tölt be Pécs ivóvízellátásában: a város víztározóiban összegyűlt vizet szállítja Kertváros és Belváros között, az egyes városrészek aktuális igényének megfelelően. A vezetéken naponta átlagosan 10-12 ezer köbméter ivóvíz folyik át, amely a város teljes napi vízigényének körülbelül a felét teszi ki.

2022.03.11.