Tovább a tartalomhoz

Keresés

Helyreállítás a Petőfi utcában

Egy hétig marad a lezárás a Petőfi utca Hargita – Erreth Lajos utca közötti szakaszán, ahol szakembereink október 5-én helyezték üzembe a megjavított vízvezetéket. A munkaterületet betonszintig helyreállították, az útszakasz 40 méter hosszan teljes szélességben új aszfaltréteget kap. Várhatóan október 13-án reggel adják vissza a forgalomnak.

Egy nagyátmérőjű vízvezeték, a Damjanich víztárolót töltő 400 mm-es fővezeték repedt el Pécsen a Petőfi utca 47. előtt, a burkolat alatt. Szakembereink – szolgáltatáskiesés, vízhiány nélkül – elhárították a hibát és kicserélték a sérült vezetéket. A felbontás és az út kezelőjének előírásai szerint zajló helyreállítás mindkét sávot érinti. A szakaszt a betonozás után október 12-én aszfaltozzák, másnap várhatóan újra megindulhat rajta a közlekedés. 

Az érintett vízvezeték az elmúlt 13 évben mindössze egyszer hibásodott meg, jó műszaki állapota miatt nem is került be a Petőfi utcában nyáron zajló korszerűsítési projektbe, amely csak a szennyvízhálózatot érintette. 
A pécsi víziközmű-hálózaton zajló felújításokat évekre, évtizedekre előre tervezi társaságunk, előre véve a rövid- és középtávon nagyobb üzemkockázatot jelentő, lejárt élettartamú vezetékeket. A rekonstrukciók a rendelkezésre álló források függvényében valósulnak meg a helyenként 100 évesnél idősebb vezetékekkel működő hálózaton. 

Persze a gondos mérlegelések, számítások ellenére sem lehet előre tudni, melyik vezeték mikor és hol fog meghibásodni. Ennek a vízvezetéknek a vesztét egy majd’ 100 éves, felhagyott kőagyag szennyvízcsődarab okozta. A feltárás során kiderült: az 1970-es években üzembe helyezett vízvezetéket annak idején egy földben maradt, már nem üzemelő szennyvízvezeték bekötésére fektették, a találkozási ponton most repedt el a PVC vízvezeték. 

Korábban írtuk:
Meghibásodást javítanak a Petőfi utcában! A hibát feltehetően egy 400 mm átmérőjű PVC vezeték törése okozza a Petőfi utca 47. előtt. A munkálat miatt teljes szélességben lezárták a Hargita utca-Erreth Lajos utca közötti útszakaszt, a meghibásodás nem jár vízhiánnyal.
A hiba elhárításáig az arra lakók és közlekedők türelmét kérjük!

2023.10.03.