Tovább a tartalomhoz

Keresés

Majd, ha fagy? Ne várjuk meg!

A nem megfelelően szigetelt vízmérők egyetlen fagyos éjszaka alatt tönkremehetnek, ennek megelőzése érdekében fontos elvégezni a hidegnek kitett házi vezetékek, szerelvények fagyvédelmét. Megmutatjuk, hogyan.

Az alábbi videóban összefoglaltuk, hogyan végezhetjük el a vízmérőakna és a kerti csapok téliesítését, megkímélve magunkat a kellemetlenségektől és a komoly anyagi károktól.

Elég egyetlen fagyos éjjel, hogy egy nem megfelelően szigetelt vízmérő tönkremenjen, súlyos költségeket okozva gazdájának. Bár 2022-ben mindössze 9, 2021-ben pedig 17 ilyen bejelentést kaptunk, 2017-ben a szokatlan hideg 360 darab szerkezetet követelt Pécsen. 2019-ben pedig még augusztusban is érkezett jelzés nyáron felfedezett fagykáros mérőről.

A házi vízvezetékek, szerelvények fokozott veszélynek vannak kitéve télen, a vízmérők és az épületek házi vízhálózatának fagyvédelme a felhasználók kötelezettsége (mivel az ingatlanukon találhatóak, nem tudja más felkészíteni a szerelvényeket a téli időjárásra) és érdeke is: egy rendkívüli vízmérőcserénél több mint 25 ezer forintos kiadással kell számolni (plusz az esetleges kötbérrel), de a javítás és az elfolyt víz ára is a pórul járt ingatlantulajdonost terheli. Egy fél centiméteres repedésen egyetlen nap alatt több havi vízfogyasztás mehet veszendőbe.

A fagykár elkerülése érdekében felhívjuk a tulajdonosok figyelmét: időben gondoskodjanak a megfelelő óvintézkedésekről. Ott, ahol korábban már előfordult fagyás, még több figyelemmel szigeteljük a mérőket, csöveket, hiszen a hideg legközelebb sem fogja kímélni a szerkezeteket. Rendszeresen ellenőrizzük az aknákat, kerti csapokat, főként a télen ritkábban használt épületeknél, pincéknél és telkeken. 

A legnagyobb fagyveszélynek a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérők vannak kitéve – elég egy félrecsúszott aknafedlap, hogy a szabályos mélységbe telepített vízórák is elfagyjanak. Ennek elkerülése érdekében a nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben lévő vízmérőket fedjük be nedvszívó anyaggal, hungarocell darabokkal, építési fóliával, vagy más hőszigetelő anyaggal. A hálózat víztelenítése után szigeteljük a mérőt, mert marad benne víz.

Hasonlóképp szigeteljük (ha nem tudjuk, időben víztelenítsük) a fagynak kitett vezetékszakaszokat, tűzfalban vagy falon kívül futó csöveket. Extrém hidegben még akár fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a vezetékekben lévő víz ne fagyjon be.

Ha mégis megtörtént a baj, elfagyott a mérő, hívjuk a diszpécserszolgálatot (a 72/421-799-es telefonszámon vagy a 80/811-111-es zöldszámon), ahol a szakemberek tájékoztatnak a teendőkről. A kisebb jégdugók körültekintően, lassú, folyamatos melegítéssel házilag is orvosolhatóak (hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval vagy meleg vízzel), de ne próbálkozzunk nyílt lánggal, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, műanyag csövet.

Ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, a szerkezet tönkrement és cserélni kell. Hívjuk a szolgáltatót!

2023.11.13.