Tovább a tartalomhoz

Keresés

100%-os megfelelőségű a pécsi csapvíz

Közzétette decemberben a népegészségügyi központ (NNGYK) legfrissebb, Magyarország ivóvizeinek minőségéről szóló jelentését. Az országos helyzetkép is kedvező, Baranyában viszont az átlagnál is jobb, Pécsen pedig kiváló, 100 százalékos megfelelőségű a csapvíz minősége.

A jelentés szerint is kifogástalan minőséget többek közt a TETTYE FORRÁSHÁZ akkreditált laboratóriumában elvégzett évi több mint 16 ezer helyi ivóvíz vizsgálat is garantálja. A csapvíz gyakorlatilag a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer ma Magyarországon, a szakemberek több mint százféle paraméterre elemzik az ivóvizet.

Pécs város lakói 132 éve kapják házhoz a csapvizet, amely fogyasztása biztonságos, egészséges (minden benne van, ami a szervezetnek szükséges, de semmiből sincs benne több a kelleténél). A csapvíz csomagolásmentes, környezetbarát termék, és olcsó is: 1 forintnál kevesebbe kerül literje.

Az ivóvíz mellett a szolgáltató szakemberei a szennyvíztisztító telepen működő szennyvizes laborban a használt vízre vonatkozóan is rendszeres vizsgálatokat végeznek. Ezekkel együtt 2023-ban összesen több mint 31 ezer laborvizsgálatot hajtottak végre a közműves ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás biztonsága érdekében.

Honnan ered az ivóvizünk?

A pécsiek és a környéken élők szomját legnagyobbrészt három saját, felszín alatti vízbázisból származó ivóvíz oltja: legnagyobb arányban a város határában lévő pellérdi és tortyogói mélyfúrású kutakból termelt kiváló minőségű rétegvíz, emellett a város felett fakadó Tettye-forrás karsztvize kerül a hálózatba. A saját vízmennyiséget a Dunántúli Regionális Vízműtől átvett ivóvíz egészíti ki.

2024.01.24.