Tovább a tartalomhoz

Keresés

Indul a H2 projekt

Nagy lépték a kislábnyom eléréséhez – a pécsi egyetemmel közös kutatásban vizsgáljuk az egyik legzöldebb energiatermelési megoldást.

Izgalmas projektben működik együtt a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Hidrogén Központja. Januárban írtunk alá partnerségi megállapodást az egyetemmel, amely keretében a PTE hidrogéngazdasággal foglalkozó részlegével közösen vizsgáljuk a hidrogéntechnológiák kaszkád rendszerű alkalmazásának lehetőségeit. Így például a vízbontás során nyert tiszta oxigén szennyvíztisztításban való alkalmazását mérik fel a szakemberek. 

A várakozások szerint a kutatás és az eredmények gyakorlati megvalósítása hatalmas előrelépést jelenthet a fenntarthatóság terén. A cél a pécsi szennyvíztisztító telep innovatív megoldáson alapuló karbon-semlegessé, sőt, akár karbon-negatívvá alakítása, és mindeközben zöld hidrogén előállítása. 

Társaságunk a pécsi biogázerőműben 2014 óta évi 5 millió kWh zöld áramot termel a tisztítás során keletkező szennyvíziszapból és a beszállított hulladékból. Az energiastratégiánkhoz szervesen illeszkedő H2 projekt újabb szintre emeli a kislábnyomú működés megvalósítására irányuló törekvéseinket. Eredményessége esetén nemcsak a pécsi szennyvíztisztítás lesz gazdaságosabb, de a projekt nagymértékben segítheti Pécs város klímasemleges célkitűzéseit is; vállalása szerint a város működése 2030-ig nettó zéró karbonkibocsátásúvá válik. 

Hamarosan megkezdik a folyamatokat modellező laboratóriumi kísérleti berendezés építését, amelyet a tervek szerint tavasszal üzembe is helyeznek.

2024.02.28.