Tovább a tartalomhoz

Keresés

Gyökérkezelés a Siklósi útnál

Komoly szennyvizes probléma elhárításán dolgoznak szakembereink a Siklósi úton. Az út alatt futó szennyvíz főgyűjtővezetéken december 18-án délután észleltünk erős dugulást. A felüljáró mellett, a Vágóhíd utcai lehajtó közelében elvégzett vizsgálatokból kiderült, hogy a betoncsőbe több helyen és több oldalról, keresztül-kasul befúródott karvastagságú gyökerek állnak a szennyvíz útjában.

Szakembereink azonnal megkezdték a gyűjtőhöz vezető akna feltárását, de kézi erővel csak az áramló szennyvíz felszínének közelében tudták kitisztítani a betoncsövet. Az akna visszabontását követően már a markológép is hozzáfér a hibahelyhez, szabaddá téve az utat a hálózatban felgyülemlett szennyvíz előtt. A rendszer leürülését követően folytatjuk a ritkán látott méretű és mennyiségű gyökér eltávolítását az aknából, a gyűjtővezetéket addig is a helyszínen üzemelő szivattyúkkal tehermentesítjük.

A gyökér zöldterületen zajló eltávolítása egyelőre nem okoz forgalmi akadályt a környéken.

Amikor fa okozza a csőtörést

Közművezetékek meghibásodásakor a feltárást végző szakemberek gyakran találkoznak a közműveket veszélyeztető fával. A terebélyesedő gyökerek ugyanis az évek során a föld alatt belenőhetnek, betörhetnek a túl közel lévő aknákba, öregebb beton csövekbe (például a szennyvízvezetékekbe, elállva a használt víz útját). A vastagabb gyökerek körülfonva eldeformálhatják a vékonyabb vezetékeket, időnként csőtörést is előidézve ezzel.

2023.12.21.