Tovább a tartalomhoz

Keresés

Balesetet okozhat, börtönnel végződhet a csatornafedlap-lopás

Naponta tűnnek el az aknafedlapok a pécsi utcákról. Többnyire zöld területről, járdából hiányoznak, de közútról is eltulajdonítanak aknatetőket, melyek közül az utóbbi időben az öntöttvasból készült mellett a beton fedeleknek is gyakran lába kél. A pótlás évente több millió forintjába kerül a szolgáltatónak, a tolvajok pedig gyakran nem is tudják, hogy a legsúlyosabb esetben akár 15 év börtönt is kockáztathatnak a fedlap lopással.

Idén szeptemberig összesen mintegy 220 aknafedőt kellett pótolnia a Tettye Forrásház Zrt.-nek, ezek több mint fele tűnt el, a többit azért kellett cserélni, mert megrongálódott. Egy-egy fedlap pótlása (anyagától függően) 7.000-25.000 forint költséget és persze többletmunkát jelent a szolgáltató számára, miközben a tettesek körülbelül 2.500 forintot kaphatnak érte, ha fémátvevő telepen értékesítik.

Az anyagi káron túl sokkal nagyobb bajt is okozhatnak a fémtolvajok: a fedlapok hiánya komoly balesetek forrása lehet. Egy fedetlen akna átlagosan 1,5-4 méter mély, belső átmérője pedig 60-80 cm, vagyis könnyedén beleeshet a figyelmetlen járókelő, de a motorkerékpárosok, autósok számára is veszélyt jelent. Az is előfordul, hogy a nem ritkán 50 kilogramm súlyú fedlapot már nem bírja elvinni a tolvaj, csak a kilazításig jut, ez azonban nem mindig észlelhető, így még veszélyesebb a helyzet.

A vízszolgáltató szakemberei ezért rendszeresen ellenőrzik a fedlapokat, vizsgálják, milyen állapotban vannak a víziközművekhez tartozó aknák, emellett a lakosságtól is sok bejelentés érkezik a diszpécserszolgálathoz. A hiányzó fedlap környékét jól láthatóan elkerítik a forgalom elől, és mielőbb megkezdik a pótlást. Azokon a helyeken, ahol műszakilag megoldható, betonra cserélik az eltulajdonított öntvényeket.

A Tettye Forrásház Zrt. a jelentős anyagi kár és a balesetveszély csökkentése érdekében minden esetben rendőrségi feljelentést tesz, ha felmerül a lopás gyanúja. A tolvajok gyakran nincsenek tisztában tettük következményeivel, pedig a lopás alapesetben is szabadságvesztéssel büntethető. Ha a tettes közútról viszi el a fedlapot, közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt is felelősségre vonható, és a legsúlyosabb esetben (halálos tömegszerencsétlenség okozása esetén) akár 15 év szabadságvesztéssel is sújtható.

A hatóságok rendszeresen ellenőrzik a fémhulladék átvevő telephelyeket, ezek üzemeltetői is felelősségre vonhatóak, amennyiben átveszik ezeket a kétségbevonhatatlan eredetű öntöttvas tárgyakat.
A rendőrség kéri a lakosságot, hogy amennyiben hiányzó fedlapot, de főként fedlap lopást, vagy arra utaló körülményeket észlel, haladéktalanul értesítse a rendőrség ügyeletét! 

Pécsi Rendőrkapitányság
segélyhívó: 107, 112
pecsrk@baranya.police.hu

Tettye Forrásház Zrt.
diszpécserszolgálat: 72/421-700 (1-es gomb)
info@tettyeforrashaz.hu

2010.10.22.