Tovább a tartalomhoz

Keresés

Főmérő különbözet: folyamatos az ellenőrzés

Már több száz társasháznak küldött csak a mellékvízmérőkön mért fogyasztásról kiállított, különbözet nélküli számlát a Tettye.

Az 58/2013. (02. 27.) kormányrendelet szerint eljárva, azokban a társasházakban, amelyek megfelelnek a jogszabálynak (vagyis minden egyes vízfelhasználást hiteles mérő mér az ingatlanban, továbbá ezek a vízmérők a szolgáltató nyilvántartásában szerepelnek), és erről nyilatkoznak, a szolgáltató nem érvényesíti a ház főmérője és a mellékmérők közti mérési különbözetet.
Csaknem ezer nyilatkozat érkezett eddig vissza, az elmúlt hetekben azonban megszaporodtak a Tettye Forrásház Zrt. által kezdeményezett ellenőrzések is, miután a fogyasztási adatok alapján több lakóközösség esetében felmerült: a beküldött nyilatkozattal ellentétben mégis lehet hiteles vízmérő nélküli vízfogyasztási hely a házban. Sok esetben például a közös, locsolásra szolgáló csapot nem vették számításba, amelyet a Tettye helyszíni vizsgálata meg is erősített. A szolgáltató munkatársai ugyanis továbbra is mérik a főmérő és a mellékmérők közti különbözetet, és ha jelentősebb az eltérés, minden kérdéses esetben ellenőrzik a helyszínen a teljes körű mérősítés meglétét.

Érdemes ezért a társasháznak (a társasház nevében eljárva a közös képviselőnek) alapos felülvizsgálat után megtennie a nyilatkozatot. Ha ugyanis az ellenőrzés során bizonyítást nyer, hogy a lakóközösség nem jogosan vette igénybe a kormányrendelet által biztosított kedvezményt, a szolgáltató a korábbi időszakra kiszámlázza a különbözetet, ráadásul a közösségnek az eljárással kapcsolatos többletköltséget, pl. a helyszínelés díját is rendeznie kell.

2013.06.04.