Tovább a tartalomhoz

Keresés

Tájékoztató a VÉDENDŐ FELHASZNÁLÓKKAL kapcsolatos tudnivalókról

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény, valamint végrehajtási rendelete (58/2013. Kormányrendelet) a szociálisan rászoruló és/vagy fogyatékkal élő felhasználók számára a szolgáltatáshoz kapcsolódó (árengedményt nem jelentő) kedvezményeket biztosít. Tájékoztatónkban az előírások és a lehetőségek értelmezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani Önnek.

Mikor minősül Ön szociálisan rászoruló felhasználónak?

Ha Ön, vagy a háztartásában élő személy az alábbi juttatások egyikében részesül:

  • időskorúak járadéka (Szoctv. 32/B. §),
  • lakásfenntartási támogatás (Szoctv. 38. §),
  • ápolási díj (Szoctv. 40-44. §),
  • aktív korúak ellátására jogosult (Szoctv. 33. §),
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény (Gyvt. 19. §),
  • otthonteremtési támogatásban annak megállapításától számított 3 éven keresztül (Gyvt. 25. §),
  • vagy
  • nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermeket (Gyvt. 54. §),
  • a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján a Nemzeti Eszközkezelővel bérleti jogviszonyban áll.

Milyen kedvezményben részesülhet?

A szociálisan rászoruló felhasználó 12 hónapon belül egy alkalommal kérhet fizetési haladékot (legfeljebb 60 napra) vagy részletfizetést, amennyiben vállalja, hogy az esedékes részlet mellett az aktuális számláját is határidőben befizeti.

Részletfizetés: ● egy havi átlagfogyasztás ellenértékét meg nem haladó tartozás esetén 2 hónap ● 3 havi átlagfogyasztás ellenértékét meg nem haladó tartozás esetén 5 hónap ● 3 havi átlagfogyasztás ellenértékét meg nem haladó tartozás esetén 6 hónap

A fenti jogokat, kedvezményeket a védendő felhasználó csak egy felhasználási helyre vonatkozóan érvényesítheti.

Hogyan kérheti a „védendő felhasználóként" való nyilvántartásba vételt?

1. Kérje ügyfélszolgálati irodánkban/töltse le innen és nyomtassa ki a Kérelem szociálisan rászoruló személyként a védendő felhasználók nyilvántartásába történő felvétel iránt nyomtatványunkat. Töltse ki nyomtatott betűkkel és írja alá az „A" jelzésű részt. (Részletes kitöltési útmutató a nyomtatvány hátoldalán!)

2. A szociális rászorultságát megállapító igazgatási szervvel (területi szociális központ, gyámhatóság) töltesse ki a nyomtatvány „B" jelzésű részét VAGY szerezze be a megfelelő igazolásokat: az eljáró szerv által kiadott 30 napnál nem régebbi határozat, igazolás eredeti példányban.

3. A dokumentumo(ka)t a kiállítástól számított 30 napon belül adja le ügyfélszolgálati irodánkban (Pécs, Búza tér 8/B.) vagy postázza címünkre (TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. 7602 Pécs Pf. 33). A papírok beérkezését követően igényét nyilvántartásba vesszük és 8 napon belül írásban tájékoztatjuk Önt.

Ki tekinthető fogyatékkal élő felhasználónak?

A fogyatékkal élő felhasználók nyilvántartásába való felvételét saját vagy a háztartásában lakó más személy fogyatékosságára való tekintettel kérheti. Ha Ön, vagy a háztartásában élő személy:

  • a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerinti fogyatékossági támogatásban részesül,
  • vakok személyi járadékában részesül,
  • életét vagy egészségét a víziközmű-szolgáltatás felfüggesztése vagy annak korlátozása közvetlenül veszélyezteti.

Milyen kedvezményben részesülhet?

A fogyatékkal élő felhasználókat megillető különleges bánásmód lehet:

  • havi mérőleolvasás,
  • a számla készpénzes fizetése a felhasználási helyen,
  • egyedi segítség a számla értelmezéséhez,
  • az általánostól eltérő, de a műszaki-biztonsági előírásoknak megfelelő mérőhely kialakítás.

A fenti jogokat, kedvezményeket a védendő felhasználó csak egy felhasználási helyen veheti igénybe.

Ha körülményeiben változás állna be, akkor köteles 15 napon belül bejelenteni. Amennyiben ezt elmulasztja, a szolgáltató törölheti a nyilvántartásból.

Mit kell tennie a „védendő felhasználóként" való nyilvántartásba vételhez?

1. Kérje ügyfélszolgálati irodánkban/töltse le innen és nyomtassa ki a Kérelem fogyatékkal élő személyként a védendő felhasználók nyilvántartásába történő felvétel iránt nyomtatványunkat. Töltse ki nyomtatott betűkkel és írja alá az „A" jelzésű részt. (Részletes kitöltési útmutató a nyomtatvány hátoldalán található!)

2. A juttatást megállapító vagy folyósító szervvel töltesse ki a nyomtatvány „B" jelzésű részét VAGY szerezze be a megfelelő igazolásokat: az eljáró szerv által a jogosultság igazolására kiadott 30 napnál nem régebbi határozat, igazolás eredeti példányban.

A kérelem „C" részét a fogyatékosság jellegéről a kezelőorvosa (szakrendelő orvosa, vagy ennek hiányában a háziorvos) tölti ki.

3. A dokumentumo(ka)t a kiállítástól számított 30 napon belül adja le ügyfélszolgálati irodánkban (Pécs, Búza tér 8/B.) vagy postázza címünkre (TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. 7602 Pécs Pf. 33). A papírok beérkezését követően igényét nyilvántartásba vesszük és 8 napon belül írásban tájékoztatjuk Önt.

Meddig tart a védendő felhasználói státusz?

A védettséget minden év márc. 31-ig újra igazolnia szükséges (kivétel azon fogyatékkal élő felhasználók esetében, akiknél a védettség alapjául szolgáló állapotban nem várható jelentős javulás), ennek hiányában megszűnik védendő felhasználói státusza. Ugyancsak töröljük a nyilvántartásból, ha a szociális rászorultság alapjául szolgáló körülmény csak határozott ideig áll fenn, és meghosszabbítását nem igazolja társaságunk felé.

Felhívjuk figyelmét, hogy a védelemre jogosultságot adó körülmény megváltozását, megszűnését 15 napon belül köteles bejelenteni társaságunk felé! Jelzését követően a változást átvezetjük nyilvántartásunkban.

Ha Ön mindkét státuszra jogosult

Mindkét jogcímen kérheti nyilvántartásba vételét, és egyaránt jogosulttá válhat a szociálisan rászoruló felhasználóknak nyújtott kedvezményekre és a fogyatékkal élőket illető különleges bánásmódokra. Ebben az esetben külön-külön igazolnia kell, hogy fogyatékkal élő, illetve szociálisan rászoruló felhasználónak is minősül.

A jogosultsági feltételeket részletesen meghatározó jogszabályok:

A jogosultsági feltételekről, kedvezményekről és az igényléssel kapcsolatos teendőkről weboldalunkon részletesen tájékozódhat, emellett ügyintézőink is készséggel állnak rendelkezésére elérhetőségeinken.

2015.01.20.