Tovább a tartalomhoz

Keresés

Megelőzhető a pincék, alagsorok elöntése!

A nyári záporok alkalmával egyre gyakrabban hullik a városra rövid idő alatt rekordmennyiségű csapadék. Ilyenkor előfordul, hogy az esővíz nemcsak a csapadékgyűjtő-, hanem a szennyvízcsatornákba is megtalálja az utat. Ha magasabb az utcai csatornák vízszintje, a fizika törvényeinek megfelelően (akárcsak a közlekedőedényeknél) a házak aknáján vagy lefolyóján keresztül visszaáramolhat a szennyvíz a mélyebben fekvő ingatlanokba.

Ez történt például pár hete, amikor az erős esőzés következtében dőlt vissza a szennyvízzel keveredett esővíz, és árasztott el egy térszint alatti alagsort.
A baj ugyanakkor a legtöbb esetben a házi csatorna megfelelő kialakításával megelőzhető: az elöntés elleni védelmet szolgálja a házi csatornába épített visszacsapó-szelep, ami meggátolja a szennyvíz visszafolyását. Beépítéséről, karbantartásáról az ingatlan tulajdonosa gondoskodik. A szerkezet már tizenöt-húsz ezer forintért beszerezhető; ha magát az aknát is át kell alakítani, többe kerül, de egy esetleges elöntés kellemetlensége és a helyreállítás költségei messze meghaladhatják a beszerelés díját.

Az ilyen ingatlanoknál ugyanis (ahol házi átemelő nélkül megoldható a szennyvíz elvezetése, de az ingatlan lefolyója a közterületi aknafedlap szintjénél mélyebben van), a jogszabályok szerint a felhasználóknak kell gondoskodniuk a megfelelő műszaki védelemről (58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet 85. § (2) bekezdése). Ezekre az esetekre a szolgáltató felelőssége nem terjed ki, ha bekövetkezik az elöntés, költségét az ingatlantulajdonosok viselik.
Javasoljuk az érintett felhasználóknak, hogy ellenőrizzék hálózatukat. Ahol kérik, társaságunk is segíthet: a felmerülő költségek megtérítése ellenében átvizsgáljuk a belső hálózatot, és tanácsot adunk a szennyvíz visszaáramlását megakadályozó szelep megfelelő beépítési helyére. Érdeklődni a 72/421-799-es telefonszámon lehet.

2020.06.25.