Tovább a tartalomhoz

Keresés

Disznóságok dugítják a csatornát

A disznóvágásokkal újra beköszöntött a házi húsfeldolgozáshoz köthető üzemzavarok, szennyvízcsatorna-dugulások ideje. Ilyenkor gyakrabban kerül zsíros, olajos szennyeződés, vagy akár állati hulladék, maradék a nem ipari terhelésre kiépített csatornákba Pécs külvárosi, családi házas övezeteiben és a környező településeken.

Ennek hozadékaként sűrűbben fordulnak elő típusos meghibásodások is. Az elmúlt három hétben minden napra jutott belőlük: összesen 27 esetben hárítottak el nem megfelelő csatornahasználatból adódó dugulást a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei a területi szennyvízátemelőknél.

A zsíros szennyeződések kemény, szappanszerű lerakódásokká alakulnak és leszűkítik, vagy akár el is zárhatják a szennyvíz útját az otthoni vezetékekben és az utcai csatornában egyaránt. A szilárd anyagok, például a megakadó csontdarabok, belsőségek pedig üzemzavart idéznek elő a házi és a központi átemelőkben is - utóbbiak az alacsonyabban fekvő területekről gyűjtik össze és továbbítják a szennyvizet a pécsi szennyvíztelepre.

Előfordult, hogy a kiérkező szakemberek disznócsontokat találtak az elakadt szivattyúban.
(Minden szezonnak megvan a maga „slágere": befőzés, szüret vagy pálinkafőzés idején a gyümölcsfeldolgozás melléktermékei veszélyeztetik a szennyvízkezelés biztonságát.)

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. rendszeresen, tervszerűen tisztítja a hálózatot és az átemelőket a meghibásodások megelőzése érdekében; speciális csatornatisztító járművük az utcákat járva folyamatosan mossa a vezetékeket.

Ne engedjünk le olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a lefolyón, és ne a szennyvízhálózat gondjaira bízzuk a szemetet! Mi nem kerülhet a csatornába? 

 

2021.01.14.