Tovább a tartalomhoz

Keresés

Megújul a Veress Endre utca alatti szennyvíz- és ivóvízhálózat

A mélyvonali csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztéséhez kapcsolódóan elkezdődik Pécs egyik legforgalmasabb szennyvíz gyűjtőcsatornájának korszerűsítése a Veress Endre utcában. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. kicseréli az Ybl Miklós utca – Pécsi Műjégpálya közötti, rossz állapotú szennyvízvezetéket, ezzel együtt az Ybl Miklós utca – Szőnyi Ottó utca közötti ivóvízvezeték is megújul.

Az 1971-ben üzembe helyezett, nagy átmérőjű beton szennyvízvezeték Pécs egyik legforgalmasabb gyűjtőcsatornája, napi 5500 köbméternyi szennyvíz folyik át rajta. A kedvezőtlen áramlási viszonyok miatti lerakódásképződés gyakori meghibásodást okoz ezen a szakaszon, szakembereink elmozdulásokat, vízbetöréseket is észleltek. A korrodált betoncső helyett a legmodernebb üvegszálas poliészter szennyvízvezeték kerül a földbe.

(A projekt előzményeként a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. 2019-ben 1,2 kilométer hosszan már megújította a Mártírok útja és a Vasút utca alatt futó, kapcsolódó szennyvízhálózatot. A csatornacsere során ilyen tárgyak kerültek elő a régi csövekből.

A beruházás során az Ybl Miklós utca – Szőnyi Ottó utca közötti szakaszon az 1978-ban épült PVC ivóvízvezetéket is kicserélik a Veress Endre utca déli oldalán. A régi vezeték helyébe időtálló gömbgrafitos öntöttvas cső kerül és egy ivóvízbekötés is megújul.

A 159 millió forint értékű víziközmű-rekonstrukcióban összesen 670 méternyi új szennyvíz- és 300 méternyi új ivóvízvezeték épül, a beruházás eredményeként biztonságosabb hálózat szolgálja majd a város lakóit.

Tervezett ütemezés, forgalomkorlátozás:

  • szeptember 15. – október: Veress Endre-Ybl Miklós és Veress Endre-Szőnyi Ottó utcák kereszteződésénél lévő csomópontok átépítése. A munkavégzés ideje alatt a csomópontoknál útszűkületre lehet számítani, a kanyarodás a kihelyezett jelzőtáblák szerint történik. A Szőnyi Ottó utca a Páfrány utca felől zsákutca lesz.
  • október – november: a két csomópont közötti 300 méter hosszú ivóvíz gerincvezeték cseréje. A Veress Endre utca déli sávjának szélén, nyílt árkos technológiával zajló munkálatok 50 méteres szakaszonként haladnak az Ybl Miklóstól a Szőnyi Ottó utca felé. A munkálat ideje alatt a Veress Endre utca aktuális szakaszain a kétirányú közlekedés sávszűkület mellett haladhat, a parkolás a déli sáv mentén nem lesz biztosított.
  • december – 2022 tavasza: szennyvíz gyűjtővezeték cseréje. A munkálat a Pécsi Műjégpálya előtti szakasztól indulva halad az Ybl Miklós utcáig. Az 50 méteres szakaszonként végzett átépítés a csapadék-elvezető cseréjével összhangban, a Veress Endre utca közepén kialakított munkaárokban történik. A kétirányú közlekedés sávszűkület mellett folyamatosan biztosított lesz.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. arra törekszik, hogy a munkálatok a lehető legkisebb mértékben, a legrövidebb ideig zavarják a környék mindennapjait. A vezetékcseréket a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésével összehangolva, folyamatos üzemeltetés mellett végzik el.

A vízvezetékeket érintő munkálatok alatt a környéken (így a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban) ideiglenes vízellátó rendszer biztosítja az ivóvíz-szolgáltatást.

Köszönjük a környéken élők, dolgozók és a közlekedők türelmét, amellyel segítik a beruházások megvalósulását!

A mélyvonali csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztéséről a projekt honlapján olvashatnak (telepulesimelyvonalpecs.hu), ahol választ kaphatnak Gyakran Ismételt Kérdéseikre.

2021.09.09.