Tovább a tartalomhoz

Keresés

2 milliárd forintot meghaladó víziközmű-felújítás 2021-ben

Az ünnepek alatt a felújítások is megpihennek egy időre, január 3-án azonban tovább folytatódnak a korszerűsítések a város ivóvíz- és szennyvízhálózatán. A napi hibajavítások mellett idén rekordmennyiségű tervezett felújítást végzett el a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.: 15 500 méter hossznyi korszerű vezeték került a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető csövek helyére, föléjük 17 000 négyzetméternyi vadonatúj útburkolat. A felújítások összértéke mintegy 2,126 milliárd forint.

Szinte minden városrészt érintettek az ütemezett rekonstrukciók; a munkák legtöbbje kiemelt városi projekttel összehangolva zajlott, így a felújításokkal együtt járó elkerülhetetlen felbontások egy időben valósultak meg.

A felhasználók számára kevésbé látványos munkák is folytak például a kúthálózaton, szennyvízátemelőkön, városi gépházakban, sőt, a mecseki erdőben is húztak be vezetéket szakembereink.

  • A Havi-hegyi úton fektették le szakembereink a legtöbb új vezetéket, összesen 1688 méter került földbe. Ez volt egyúttal a legtöbb fogyasztó mindennapi ivóvizét érintő csőcsere is idén, a felújított hálózatrész 10 utca ellátásáért felel.
  • Legmélyebbre - közel 4 méterrel a földfelszín alá - a Corvin utcában került szennyvízvezeték.
  • A Veress Endre utcában építették be a legnagyobb átmérőjű csöveket; Pécs egyik legforgalmasabb, 400 mm átmérőjű gyűjtőcsatornáján napi 5500 köbméternyi szennyvíz folyik át.
  • A legidősebb, 93 éves csövet a József utcában ásták ki; itt kellett a talajt átszövő legsűrűbb vezetékhálóban dolgozniuk szakembereinknek, és a szűk utcában a munkaárok sokszor mélyebb volt, mint amilyen széles maga az utca.
  • Az erdő vegetációs időszakában, a nemzeti parkkal egyeztetve zajlott a Natura 2000-es természetvédelmi területet is érintő, István-aknai töltővezeték-csere.

Pécs minden évben jelentős összeget fordít a víziközmű-rendszer tervszerű korszerűsítésre. Társaságunk a napi üzemeltetés, karbantartás és hibajavítás mellett 2010 és 2020 között 9,5 milliárd forint értékű felújítást valósított meg a városban annak érdekében, hogy javítson az elöregedett vezetékhálózat állapotán.

2022-ben terv szerint a következő utcákba érkeznek a munkálatok: Anikó, Varsány, Berek, Viktória, Regina, Arany János, Esztergár Lajos és Jedlik Ányos utca, Péchy Blanka tér.

Bár a felújítások kellemetlenségekkel járnak (nem közlekedhetünk és parkolhatunk a megszokott módon, időnként sár lesz, a munkagépek olykor zajosak), a munkálatok a környéken élők hosszú távú érdekét szolgálják, és évtizedekre biztosítják a stabil, kiegyensúlyozott ellátást.

Köszönjük a lakók és a közlekedők együttműködését, a forgalomkorlátozások kapcsán tanúsított megértését, amellyel segítették, hogy ezek a beruházások megvalósuljanak!

2021.12.20.