Tovább a tartalomhoz

Keresés

Március 22. a Víz Világnapja

Van egy történet a kolibriről, és arról, ez a kismadár hogyan viselkedett egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben. Amikor égett az erdő, a kolibri cseppenként vitt vizet a tóból, hogy megfékezze a lángokat. Amit tudott, megtette, bármilyen apró dolog is volt. Minél több kolibri van, annál több csepp hull a tűzre – ezt a történetet választotta mottójának az ENSZ Vízügyi Szervezete az idei világnapra.

Légy te a változás!Tavaly nyáron Magyarországon is kézzelfoghatóvá váltak a vízzel összefüggő problémák, például hogy mit jelent, ha a csapból egyszerűen nem jön semmi; a kertek kiszáradtak, eltűntek a parkok zöldjei. Az idei nemzetközi víz világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. Legyen az bármilyen apró dolog – akár csak annyi, hogy jobban átgondoljuk, mit húzunk le a vécén, vagy megjavítjuk a csepegő csapot.

Ezt a célt támogatva több mint 1200 iskolás vesz részt ezekben a napokban a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szemléletformáló foglalkozásain. A gyerekek a felújított szennyvíztisztító telepen találkoznak a pécsi csatornaszörnnyel, megtanulják, hogyan ne hizlalják fel a rémet, végigkísérik a használt víz megtisztításának útját. A kisebb gyerekek a Vízkincstárban interaktív foglalkozáson ismerkednek a vízszolgáltatás érdekességeivel, és olyan hasznos ismereteket sajátítanak el, amik segítenek nekik kolibrivé válni. 

A látogatások a KEHOP-2.1.7-19-2019-00003 azonosítószámú, „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” projekt keretében valósultak meg.

2023.03.22.