Tovább a tartalomhoz

Keresés

80 fedlappal a Föld körül

Pécstől Londonig, New Yorktól a japán Ökunoshima szigetig, a világ minden tájáról érkeztek felvételek rendhagyó aknafedlap fotópályázatunkra. Megmutatjuk a legérdekesebbeket.

Nézz a lábad alá! – ezzel a szlogennel hirdettünk a klasszikus fotótémák helyett a közműhálózat vas és beton elemeit, a város lelkének ablakaiként szolgáló aknafedlapokat fókuszba helyező fotópályázatot. A kiírással a hálózat nélkülözhetetlen részét képező, a legtöbbünk számára mégis észrevétlen csatornaborítók fontosságára igyekeztünk felhívni a figyelmet.

A beérkezett képeken keresztül a világ számos tájának közműhálózata villan fel a szemeink előtt, így európai nagyvárosok (London, Barcelona, Lisszabon), tengerentúli metropoliszok (New York, Boston, Seattle), egzotikus helyszínek (a mallorcai Fornalutx vagy a japán Ökunoshima „nyúlsziget”) és hazai kis- és nagyvárosok (Budapest, Eger, Kóka, Herend) fedlapjait vizsgálhatjuk fürkésző szemekkel.

Természetesen a pécsi csatornafedők sem maradtak ki a sorból, és büszkén vették fel a versenyt külföldi társaikkal. Még az, a Magyarürögi úton lencsevégre kapott szomorú fedlap is, aki a fotó készítője szerint „azért szomorú, mert ő nem egy díszes párizsi, míves londoni, hanem egy sima pécsi fedél”. Egy másik pályázó a Kazinczy utcából jelentkezett a fotó mellé írt üzenettel, amely szerint „a természet mindig győz, és a legsötétebb, legszennyesebb helyeken is létrejöhet az élet és a szépség”.

A pályázaton résztvevők közül tíz szerencsés nyertest sorsoltunk ki, ők Budzilla, a csatornaszörny emblémájával díszített pólóval és ajándékcsomaggal gazdagodnak. A nyertesek: Simon-Harangozó Dóra, Kreszán Anikó, Horváth Gábor, Váci-Zöldhegyi Nikolett, Maxim Tímea, Töttösi Lászlóné, Laczkó Piroska, Gyenese Andrea, Steinbach János, Németh Luca. Gratulálunk a nyereményhez, és mindenkinek köszönjük a beküldött fotókat.

A fotópályázat a KEHOP-2.1.7-19-2019-00003 azonosítószámú „Vizes Város – Tudatos víz- és csatornahasználat” pályázat keretében valósult meg.

Baden bei Wien (Ausztria)
Eger
Kóka
Scottsdale (Egyesült Államok)
Hirosima (Japán)
Herend
Cesky Krumlov (Csehország)
London (Egyesült Királyság)
Pécs, Magyarürögi út
Ljubljana (Szlovénia)
Plochingen (Németország)
Lisszabon (Portugália)
Pécs
Pécs
Pécs, Kazinczy utca
New York (Egyesült Államok)
Pécs
Salamanca (Spanyolország)
Budapest
 

 

 

Ökunoshima sziget (Japán)

Fornalutx (Spanyolország)

 

2023.06.14.