Tovább a tartalomhoz

Keresés

Krumpliverem, vagy vízmérőakna?

A leolvasás a vízdíjszámlák alapja, ezért a vízmérőaknák és a beltéri mérőhelyek környezetének kialakítását szigorú előírások határozzák meg. Ennek ellenére számos eltéréssel, figyelmetlenségből vagy hanyagságból adódó problémával találkoznak munkatársaink: így például több méter mély aknába beszakadó létrával, krumpliveremként hasznosított, vagy éppen vízzel elárasztott mérőhellyel, bebetonozott vízórával.

Legutóbb az egyik leolvasó áramütést szenvedett egy pécsi ház udvari vízóraaknájában, feltehetően az épület elektromos hálózatának nem megfelelő földelése miatt. A vízvezetéken terjedő kóboráram ezúttal nem okozott tragédiát, de nemcsak a szakember, a lakástulajdonos számára is életveszélyes helyzetet idézett elő.

A szabályok egyértelműek: a mérő helyének megfelelő kialakítása és rendben tartása az ingatlan tulajdonosának felelőssége. Társaságunk rögzíti a tapasztalt hiányosságot és javaslatot tesz a helyzet megoldására. Ha az ügyfél nem javít a körülményeken, végső esetben akár a szolgáltatás is korlátozható.

Kötbér jár, ha az ügyfél hibájából nem valósul meg a leolvasás

A pécsi leolvasók fejenként átlagosan 1200-1300 fogyasztási helyet keresnek fel havonta. Készülékük műholdas helymeghatározással rögzíti az útvonalat, ezzel egyértelmű és ellenőrizhető, ha a szakember a helyszínen járt, csak a fogyasztó távolléte miatt nem sikerült a vízmérőig eljutnia.

Bár a leolvasás megvalósulása nemcsak közös érdeke, hanem jogszabályban előírt kötelezettsége is a felhasználónak és a szolgáltatónak, nem minden lakásba jutnak be a leolvasók. Társaságunk több alkalommal megkísérli a leolvasást, levelet is küld a felhasználónak (az ügyfél kérheti például, hogy a leolvasó a számára legalkalmasabb időpontban érkezzen, amennyiben előzetesen egyeztet a szolgáltatóval).
Amennyiben ennek ellenére is zárva marad az ajtó, vagy nem hozzáférhető a mérő (és a felhasználó a mérőállását sem juttatja el), a becsült számla mellett kötbérről szóló csekk is érkezhet a borítékban. Azzal ugyanis, hogy nem biztosítja a vízmérőhöz való hozzáférést, a felhasználó szerződésszegést követ el, ami lakossági ügyfél esetében 3.000, nem lakossági felhasználónál 5.000 forint kötbér következménnyel jár.

2017.09.15.