Tovább a tartalomhoz

Keresés

Víztakarékosság, tudatos használat

A mással nem pótolható ivóvíz értéke évről évre szembetűnőbb, ahogy a rendelkezésre álló energiát is egyre nagyobb becsben kell tartanunk. Tudatos, körültekintő víz- és csatornahasználattal óvjuk a természeti erőforrásokat, spórolunk velük, miközben saját kiadásainkat is csökkenthetjük.
Ehhez nyújtunk segítséget összegyűjtött javaslatainkkal.

Az egyik legfontosabb: legyen rendben a házi vízhálózat!

 • A víz céltalan elfolyása gyorsan sokszorosára duzzaszthatja a vízszámlát. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ellenőrizzük rendszeresen, havonta a házi vízhálózatunkat, és rögtön javíttassuk meg a hibákat, csepegő csapot, bojlert, vécétartályt. A sok kis csepegés összeadódik, egy szivárgó vécétartályon több köbméternyi víz folyhat el észrevétlenül.
 • Az elöregedett, korszerűtlen házi vezetékhálózatot érdemes idejében felújítani, cserélni, még akkor is, ha nem olcsó.
 • Ha lakásbiztosítást kötünk, terjedjen ki egy esetleges csőtörés okozta kárra és az elfolyt víz díjára is.
 • Védjük meg télen a fagytól a mérőket, aknákat, szerelvényeket. Cseréjük sokba kerül.

Körültekintő locsolás

Pécsen és környékén a legnagyobb vízfogyasztók a kiskertes övezetek lakói. Bár a városban az elmúlt 15 évben nem volt szükség a vízhasználat korlátozására, vagy locsolási tilalomra, a zavartalan ellátás érdekében nemcsak a forró nyári hetekben fontos a tudatos és felelős vízfelhasználás.

 • Éljünk a szolgáltató által biztosított locsolási kedvezménnyel! Szereltessünk fel locsolómérőt, vagy igényeljük az időszakos locsolási kedvezményt.
 • Tartsuk helyben a csapadékvizet: használjunk vízáteresztő burkolatokat (pl. kavics) és mulcsot, legyen minél több zöldfelület. Több száz liter öntözővízhez juttathat minket, ha hasznosítjuk, hordókban vagy talaj alatti tárolókban fogjuk fel az esőt.
 • A hűvösebb reggeli, vagy esti órákra időzített locsolás segít a spórolásban, de a mulcsolás – a növények közt elterített fűnyesedék, lomb – is javítja az öntözés hatásfokát. (Ha kertünkbe megfelelő, szárazságtűrő növényeket választunk, csökkenthetjük a locsolóvíz mennyiségét.)
 • A hibák megelőzése érdekében figyeljünk oda a csapok nyitására, zárására, a téli időszak előtt gondosan víztelenítsük a kerti csapokat. (Ha nem megfelelően zárjuk el, akár tavaszig folyathatja a vizet a föld alatt.)

Fürdőszobai vízfogyasztás

Az otthoni vízfelhasználás legnagyobb része a fürdőszobához kapcsolódik.

 • Vécé: a hagyományos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet juttatnak a csatornába (ami egy kétgyermekes családnál akár napi 100-300 litert is jelenthet). Víztakarékos tartálynál azonban az öblítés hosszát a gombbal szabályozzuk, így jócskán csökken a vízfelhasználás. Beszerezhető olyan vécétartály is, ami egyben kézmosó: a kézmosásnál használt víz másodjára a vécéöblítésnél hasznosul, így teljes egészében újra felhasználható. (Másik megoldásként a mosdó aljára szerelt, pumpával ellátott tartállyal vezethetjük át a mosdóból lefolyó „szürke vizet”, amely a kézmosásnál használt vizet egy csövön keresztül pumpálja át a vécétartályba.)
 • Matrózfürdő kád helyett: a tusolás frissítőbb, vizet és energiát is spórol; egy kis víz szappanozás előtt és után, és akár 10 liter víz is elég a 100-150 literes kádfürdővel szemben. A víztakarékos eszközök, mint a zuhany stop, a perlátor, a takarékos zuhanyfej vagy csap, sokat segítenek.
 • Tudatos használat a mindennapokban: mosógépet, mosogatógépet csak teli töltettel indítsunk el. A csapot ne folyassuk feleslegesen, kézmosás, borotválkozás, fogmosás, mosogatás során zárjuk el.

Házi átemelők

A használt vizet az alacsonyabban fekvő ingatlanokból a magasabban lévő csatornahálózatba juttató nélkülözhetetlen berendezések villamos energiával működnek.
A nem megfelelő csatornahasználat jócskán növeli a szivattyúk és egyéb berendezések terhelését, áramfogyasztását (így az áramszámlát), de tönkre is teheti a szerkezetet. Ne használjuk a lefolyót zsíros szennyeződések, nem a szennyvízhálózatba való dolgok eltüntetésére. Ha nem megfelelő használat miatt szükséges a duguláselhárítás – például nedvestörlők miatt akadt el a berendezés –, a szolgáltató kiszámlázza a javítást!

A tudatos víz- és csatornahasználattal egymást és a szolgáltatónkat is segítjük: ha sok a meghibásodás, az elhárításukhoz szükséges költségek is emelkednek.

+ további 7 dolog, amit megtehetünk egy zöldebb városért

 • Óvjuk a tettyei karsztbázist! Sehol se hajítsuk el a szemetet, de a Tettyén és környékén (kb. 14 négyzetkilométeren) pláne. A kocsit se mossuk a kertben, a pécsi ivóvíz jó részét adó tettyei karszt vízbázis ugyanis fokozottan sérülékeny, a szennyeződések belemosódhatnak a talajba.
 • Töltsünk újra! Már azzal, hogy a pécsi csapvizet választjuk, teszünk a környezetért (és persze magunkért).
  Üzemeljünk be egy palackot, vigyük magunkkal és töltsük újra a pécsi ivókutaknál.
 • Semmit ne dobjunk a lefolyóba, csatornába! Nem is gondolnánk, mennyi tárgy utazása ér véget a pécsi csatornahálózatban vagy a szennyvíztisztító-telepen (kanál, lego, pénzérme, csavar stb.). Már egy apró játékfigura, kő- vagy csontdarab is megakaszthatja az utcai szivattyúkat. Vagy összegyűjti a szennyvízben sodródó, oda nem való szálas anyagokat (például a nedvestörlőket), akár több mázsásra hízó, a szennyvíz útját elzáró torlaszt létrehozva – ezzel súlyos elöntést, környezetszennyezést eredményezve az utcában.
 • A használt olajtól, körömlakktól se a vécében szabaduljunk meg!
  Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ami folyékony halmazállapotú, az nyugodtan mehet a vécébe, mosogatóba, a szennyvíztisztító majd mindent ártalmatlanít. A csatornába kerülő folyékony hulladékok, veszélyes anyagok azonban veszélyeztetik a szennyvízkezelés biztonságát, megzavarják a tisztítási technológiát (kiirthatják például a telepen tevékenykedő szorgos baktériumokat, a biomasszát.)
  A CseppetSem! projekt keretében már a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. Nyugati ipari úti teherportájánál elhelyezett gyűjtőponton is leadható a háztartásokban összegyűjtött használt sütőolaj, zsiradék.
 • Zárjuk el! Ha szórakozóhelyen, vendéglátóhelyen folyatva hagyott csapot látunk, zárjuk el! Ha a vécé folyik, szóljunk a személyzetnek!
 • Nézzük meg, hova ültetünk! Egy jó szándékkal, de nem körültekintően elültetett fa évekkel később komoly problémát okozhat. A fák gyökerei körülfonják, deformálják a kisebb csöveket, benőnek a régebbi vezetékekbe, szennyvízszivárgást vagy csőtörést okozva. A gyökerek akár egy szennyvízaknát is össze tudnak roppantani!
 • Váltsunk e-számlára! A papíralapú vízdíjszámla leváltása kis lépés, de ezzel is segítünk fát, energiát, ivóvizet (és költséget) spórolni, emellett hozzájárulunk a szén-dioxid és más, az üvegházhatásért felelős anyagok csökkentéséhez.