Tovább a tartalomhoz

Keresés

Gyakori kérdések, válaszok

Van-e ólomvezeték Pécsen?

Pécsen és a környező településeken az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag az összes ólomtartalmú fővezetéket felszámolták a szakemberek: 2016-ra egyetlen ólom anyagú vezeték sem maradt a közösségi vízellátó hálózatban és az utolsó ismert, nyilvántartott ólom bekötővezetéket is kicserélték.

Fontos tudni, hogy (bár az 1970 után épült épületekbe, így a panelházakba már nem építettek ólomcsöveket), a régebbi belvárosi épületeknél, ha nem újították fel, még ma is előfordulhatnak a házi rendszer részeként. Mivel az ingatlan belső hálózata a lakók tulajdonában van, cseréjük a felhasználó felelőssége. (A festetlen ólomcsövek matt szürke színűek, anyaguk puha, karcolás esetén fényes, ezüstszínű fémfelület válik láthatóvá.)

Az sem jelent feltétlenül veszélyt, ha valaki a házi vízhálózatában ólomcsövet talál. Az ólomkioldódás mértéke elsősorban a víz savasságától és keménységétől függ, így a kemény víz védelmet jelent: a pécsi csapvízben lévő ásványi anyagok vízkőréteg formájában csökkenti az ólom kioldódásának esélyét a csövekből.
Társaságunk szolgáltatási területén a laborvizsgálatok során még egyszer sem fordult elő, hogy az ólom elérte volna a határértéket, gyakorlatilag kimutathatatlan.

Ólmot több mint kétezer éve használnak a különböző csövekhez, sok helyre került a 19. század végén, 20. század elején, amikor a legtöbb városi vízvezetékrendszert kialakították. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban még ma is több millió háztulajdonoshoz jut ólomcsöveken keresztül a víz.
A (például élelmiszerrel, kipufogógázzal) szervezetünkbe jutó fém felhalmozódva egészségügyi kockázatot jelent. Európában ezért fokozatosan szigorodott az ivóvíz ólomtartalmának megengedett határértéke (1998-ban 50 mikrogrammról indult, jelenleg 10 mikrogramm literenként), hogy csökkenjen az ólombevitel lehetősége.

Miért színeződhet el a víz?

Azon dolgozunk, hogy a legkiválóbb minőséget vigyük Önhöz minden nap. Ugyan nem szép, de az elszíneződött víz a legtöbbször nem ártalmas: a közelben végzett karbantartási munkálat, hibajavítás vagy oltóvízhozammérések után előfordul, hogy zavarosnak, sárgásnak látjuk a vizet. Ilyenkor megváltoznak a vízáramlási irányok, nyomásviszonyok a vezetékekben (a házak belső vezetékei is kiürülnek, majd visszatelnek), ami felkavarhatja a csövek belső falára lerakódó, vízből kiváló ártalmatlan összetevőket, mint például a mész, vas, mangán.
Ez az egészségre nem ártalmas, nincs más teendő, mint rövid ideig folyatni a vizet, amíg kitisztul. A ruhákat azonban a zavarossá váló víz elszínezheti, így amíg a megszokott kiegyensúlyozott vízminőség vissza nem áll, javasolt a mosó- és mosogatógépek használatának mellőzése.
Ha a probléma hosszabb ideig fennáll, kérjük, jelezze hibabejelentő szolgálatunkon!

Miért látjuk időnként fehérnek a csapból kiengedett vizet?

A csapból kizúduló víz fehérségét a benne lévő levegő okozhatja. Az oldott levegő a csap megnyitásakor légneművé válik, kis buborékokat alkotva kiválik a vízből, amely néhány másodperc múlva színtelen lesz.

Mekkora a víznyomás Pécsen?

Ellátási területünkön legtöbbször 1,5 bar és 6 bar közti hálózati víz nyomásértékeket mérhetünk. Magasabb területeken (például a Mecsekoldalban vagy a társasházak legfelső emeletein) ettől eltérő nyomás értékekkel is találkozhatunk. Pontosabb információért kérjük, kérdezze szakembereinket az uszi@tettyeforrashaz.hu címen.