Tovább a tartalomhoz

Keresés

Disznóságok miatt dugulhat a csatorna

  A téli disznóvágások időszakával beköszöntött a házi húsfeldolgozáshoz köthető üzemzavarok, szennyvízcsatorna-dugulások ideje is. Pécs külvárosi, családi házas övezeteiben és a környező településeken ilyenkor gyakrabban kerül zsíros, olajos szennyeződés, vagy akár állati hulladék a nem ipari terhelésre épített csatornákba.

A Tettye Forrásház szolgáltatási területén mintegy 30 központi szennyvízátemelő gyűjti össze és továbbítja a szennyvizet az alacsonyabban fekvő területekről a pécsi szennyvíztelepre, főként ezeknél a szivattyúknál okoznak üzemzavart a megakadó csontdarabok, belsőségek. A szüret és a szeszfőzés időszaka is „veszélyes" a berendezésekre, akkor törköly, seprő és gyümölcsmag dugíthatja el a vezetékeket, akaszthatja meg a szivattyúkat. Ahogy a lefolyó szilárd hulladék eltüntetésére sem alkalmas, a zsíros szennyeződések is túlterhelést okoznak a rendszer számára, kemény, szappanszerű lerakódásokat létrehozva leszűkíthetik, elzárhatják a szennyvíz útját a házi vezetékekben és a közcsatornában egyaránt. Társaságunk egy speciális járműve vasárnap kivételével az év minden napján az utcákat járja és a vezetékeket tisztítja, szakembereink pedig átlagosan tíznaponta ellenőrzik a központi szennyvízátemelőket.

A rendkívüli dugulás-elhárítások és csatornajavítások nemcsak előre nem tervezett költséget jelentenek a Tettye Forrásház számára, a felelőtlen csatornahasználók a hálózat üzemelését, a tisztítási technológia biztonságát is veszélyeztetik.

Mi nem kerülhet a szennyvízhálózatba? Csatornahasználati illemtan

2012.01.10.